- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Турска заједно бране "Јужни ток"

© Sputnik / Сергеј Гуњејев / Уђи у базу фотографијаЈужни ток
Јужни ток - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
Пратите нас
Након што је руска Федерална служба безбедности (ФСБ) спречила терористички напад на „Јужни ток“ Русија и Турска планирају да ојачају безбедносну заштиту тог гасовода између две земље. У томе ће учествовати руске и турске обавештајне службе, антитерористичке јединице, флота, као и друге безбедносне снаге, оцењују руски експерти.
„Постоји копнени део гасовода ‘Јужни ток’ и подводни који иде по дну Црног мора. Што се тиче мера безбедносне заштите, потребна је координација у оквиру антитерористичких активности, а такође треба успоставити одговарајућа партнерства између руских и турских специјалних службе, како по линији борбе против тероризма, тако и по линији размене обавештајних података“, каже за Спутњик Игор Коротченко, главни уредник часописа "Национална одбрана", коментаришући изјаву Дмитрија Пескова, портпарола руског председника који је, одговарајући на новинарско питање да ли Путин и Ердоган, након терористичког напада на „Северни ток“, разматрају јачање антитерористичке заштите гасовода „Јужни ток“, рекао да постоји потреба за координацијом безбедносних мера између Русије и Турске око „Јужног тока“ због чињенице да постоји потенцијална претња.
Што се тиче осигуравања безбедности подводног дела гасовода „Јужни ток“ очигледно је потребно формирати заједничку руско-турску борбену групу из састава војних флота две земље, сматра експерт.
„Са руске страни то ће, подразумева се, бити бродови Црноморске флоте, али ће и турски бродови осигуравати заштиту морске акваторије и контролу подводне ситуације како би се искључиле све терористичке манифестације за које би могле да буду заинтересоване треће државе. С обзиром на то да су два пута представници украјинских специјалних служби покушали да изврше диверзију на копненом делу гасовода ‘Јужни ток’ очигледно је да је наш заједнички непријатељ Украјина“, истиче експерт.
Коротченко прецизира да украјинске специјалне службе чине украјинска Војнообавештајна агенција и Безбедносна служба Украјине, која располаже одговарајућим диверзантским јединицама које могу да се користе за извођење терористичких напада како на копненом, тако и на подводном делу гасовода.
„Дакле, јачање одговарајућих мера, сарадња, координација око заједничких одлука, процена ризика безбедносних претњи, развој одређених контрамера и снажна реакција од стране Русије и Турске су изузетно важни у случају да Украјина покуша или предузме мере о спровођењу даљих диверзија“, каже Коротченко.
© Sputnik / Michael Klimentyev / Уђи у базу фотографијаНакон што су руске безбедносне службе спречиле терористички напад на „Јужни ток“ Русија и Турска планирају да ојачају безбедносну заштиту тог гасовода
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган у Анкари 1. децембра 2014. - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Након што су руске безбедносне службе спречиле терористички напад на „Јужни ток“ Русија и Турска планирају да ојачају безбедносну заштиту тог гасовода

Ко стоји иза покушаја саботаже на „Јужни ток“

Руски ФСБ је у четвртак спречио покушај украјинских специјалних служби да изврше диверзионо-терористички напад на гасовод којим се руски гас транспортује у Турску и Европу. Приведене су четири особе, сви држављани Русије, који су умешани у припрему напада.
Приликом претреса заплењене су четири магнетне мине, четири килограма пластичног експлозива и детонатори са одложеним дејством, 593.000 рубаља (преко 9.000 евра) и средства комуникације са специјалним службама Украјине. Откривене су и и координате места где је требало да се догоди експлозија на гасоводу "Јужни ток" – у Волгограду.
На питање ко би могао бити налогодавац Коротченко каже:
„Mоје мишљење овде нe игра никакву улогу, овде је важно мишљење Федералне службе безбедности, која је известила да иза овог терористичког напада стоји Служба безбедности Украјине“.
Циљ ове диверзије је, додаје Коротченко, наношење максималне економске штете руско-турским интересима.
С друге стране, руски експерт Константин Сивков сматра да иза свега овога стоји Вашингтон.
„С обзиром да се ради о гасоводу, највероватније су то организовале САД, а технички извршилац су биле специјалне службе Украјине“, рекао је он.

Јачање безбедносних мера

Након серије терористичких напада, који су нанели штету руској инфраструктури - „Северном току“ и Кримском мосту - и „Јужни ток“ се нашао на удару, као и други руски стратешки инфраструктурни објекти – мостови, електране, железница. Све ово је под претњом, упозорава Георгиј Фјодоров, председник Центра за социјална и политичка истраживања "Аспект".
Према његовим речима, украјинске специјалне службе су покушале да организују диверзију у Курску и другим руским регионима, а тактика диверзантског рата је оно што ће се и убудуће примењивати.
На питање - шта још Русија може да уради да спречи такве нападе и страшне последице, Коротченко истиче да су „најважније је јачање безбедносних мера".
„Најважније је прогнозирање, активирање труста мозгова, аналитика, размене информација са страним партнерима, посебно са кључним енергетским партнером Русије. Дакле, максимална координација, јачање свих мера безбедности Русије у целини треба да дају позитиван ефекат“, истакао је експерт.
Иначе, "Јужни ток" је део система за транспорт гаса "Јужни коридор" којим се гас транспортује са севера Русије у јужни, европски део земље - Краснодарску област и за потребе извозних гасовода: "Турски ток", "Плави ток" и гасовода у Азербејџану.
Завршетак изградње морског дела гасовода Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
СРБИЈА
Геополитичка ујдурма сад и око Турског тока - али без ефекта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала