- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова студија: Човек и хоботница имају изненађујуће сличан мозак

CC0 / / Хоботница
Хоботница - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
Пратите нас
Тим научника пронашао је особину коју мозак хоботнице дели са људима: огроман репертоар микроРНК у њиховом нервном ткиву.
Истраживање је спровео системски биологом Николаус Рајевски из Центра за молекуларну медицину Макс-Делбрик у Берлину.
Главоношци меког тела као што су хоботнице (бескичмењаци) су изузетно интелигентни са веома сложеним распоређеним нервним системом и еволуирали су независно од кичмењака.
Сложен нервни систем и интелигенција су релативно уобичајене особине код кичмењака, али су ретке међу бескичмењацима.
Способност главоножаца да брзо уређују своје РНК секвенце у ходу како би се прилагодили свом окружењу је још једно изненађење, јер адаптација обично почиње са ДНК, а те промене се преносе на РНК. Ово је навело Рајевског да се запита које би друге тајне РНК могле да крију хоботнице.
Тим је секвенцирао РНК из 18 узорака добијених од мртвих хоботница различитих врста. Ово секвенцирање је дало профил РНК гласника и мале РНК у њој. Резултати су били изненађујући: уређивање РНК се одвијало у неочекиваним областима.
Тим је пронашао 164 микроРНА гена груписаних у 138 породица микроРНА у обичној хоботници. Ови бројеви су једнаки онима код животиња као што су кокошке и жабе (људски геном кодира око 2.600 зрелих микроРНК). А 42 породице су биле нове, углавном у мозгу и нервном ткиву.
„Ово је трећа по величини експанзија породица микроРНА у животињском свету и највећа ван кичмењака“, каже биолог Григориј Золотаров, истраживач у Центру за геномску регулацију у Шпанији.
МикроРНА су саме по себи некодирајући РНК молекули који су у великој мери укључени у регулисање експресије гена, везујући се за веће РНК молекуле како би помогли ћелијама да фино подесе протеине које стварају.
Откриће тих породица микроРНА указује да оне и даље играју улогу у биологији хоботнице, иако научници још не знају која је та улога, нити са којим ћелијама су миРНА укључене.
Истраживачи наводе да су „ми[кро]РНК и, можда, њихове специјализоване неуронске функције дубоко повезане и могуће потребне за појаву сложених мозгова код животиња".
Научници планирају да покушају да схвате шта тачно те микроРНА раде у будућим студијама.
Хоботница - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Хоботнице постају свесна бића: Нови извешај научника у Британији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала