- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ОДКБ: Послати мисију у Јерменију како би проценила ситуацију

© Минобороны Азербайджана / Уђи у базу фотографијаРат у Нагорно-Карабаху
Рат у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
Пратите нас
Организација договора о колективној безбедности (ОДКБ) предложила је читав низ мера помоћи Јерменији, што укључује и слање мисије на границу са Азербејџаном како би проценила ситуацију, изјавио је генерални секретар ОДКБ-а Станислав Зас.

„Ситуација није једноставна, пре свега, на граници Јерменије и Азербејџана скоро се свакога дана чују пуцњи. Низ мера које предлаже ОДКБ у циљу помоћи Јерменији подразумева и политичко-дипломатске и војне мере, као и слање на границу мисије која ће реално проценити ситуацију. Све државе су подржале ту иницијативу“, рекао је Зас у интервјуу белоруској телевизији ОНТ.

Према његовим речима, једино што нису успели да постигну лидери ОДКБ-а је консолидована процена ситуације која је тамо настала.
Зас је навео, да је посебна пажња на самиту ОДКБ у Јеревану посвећена ситуацији која је настала и која се налази у зони одговорности ОДКБ у сва три региона: источно-европском, кавкаском и централноазијском.

„Ако је потребно проценити ситуација у кавкаском региону, онда оне тенденције, које се тамо сада формирају показују оптимизам. Циљ свих учесника је да се постигне мир у региону: потписивање мировног споразума, правна формализација постојећих граница, деблокада транспортних веза. Овим путем иду земље у региону, што је веома добро“, констатовао је генерални секретар ОДКБ.

Чланице ОДКБ су Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Русија и Таџикистан.

Сукоб у Нагорно-Карабаху

Крајем септембра 2020. у Нагорно Карабаху обновљена су борбена дејства која су била наставак дугогодишњег сукоба и у коме је страдало много цивила. Баку и Јереван међусобно су се оптуживале за избијање сукоба. Стране су неколико пута покушавале да постигну примирје, али је успешан био покушај постигну 10. новембра. Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су тада заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.
Међутим, 3. августа 2022. дошло је до нове рунде напетости. Министарство одбране Русије саопштило је да су азербејџанске оружане снаге прекршиле примирје у зони сукоба, у области висоравни Сарибаба. До последње озбиљније ескалације дошло је у ноћи 13. септембра.
У новембру је у Сочију одржан трилатерални састанак лидера Русије, Јерменије и Азербејџана на коме је разговарано о решавању ситуације у Нагорно-Карабаху.
Договорено је да се стране уздрже од употребе силе или претње њеном употребом, разговарају и решавају сва проблематична питања искључиво на основу међусобног признавања суверенитета, територијалног интегритета и неповредивости граница у складу са Повељом УН и Декларацијом из Алма Ате из 1991. године.
Седница Савета за колективну безбедност ОДКБ - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
РУСИЈА
Премијер Јерменије одбио да потпише декларацију Савета за колективну безбедност ОДКБ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала