- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чист цинизам: Американци извршили агресију на Ирак, а сад би да тамо развијају цивилно друштво

© AFP 2023 / Ramzi HaidarАмерички маринац покрива главу статуе ирачког председника Садама Хусеина америчком заставом пре њеног рушења у Багдаду, 9. април 2003.
Амерички маринац покрива главу статуе ирачког председника Садама Хусеина америчком заставом пре њеног рушења у Багдаду, 9. април 2003. - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пратите нас
Сједињене Државе планирају да издвоје 25 милиона долара за „подршку цивилном друштву“ у Ираку. Овим потезом, како оцењују за Спутњик руски експерти, Американци желе да проамерички настроје становнике Ирака, ту државу ставе под своју контролу и ојачају своју позицију на Блиском истоку.
Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) саопштила је да је спремна да издвоји 25 милиона долара за програм „подршке цивилном друштву у Ираку“. Према наводима агенције, овом подршком у јавној сфери повећаће се, како тврде, активност грађана, посебно жена и младих људи.

Американци су помало цинични

Према мишљењу водећег истраживача Центра за арапске и исламске студије на Институту за оријенталистику Руске академије наука Бориса Долгова, намере Американаца да се ангажују у развоју цивилног друштва у Ираку су циничне.
„Треба подсетити да су Сједињене Државе 2003. године заправо извршиле агресију на Ирак, на суверену државу. Ову агресију је подржао велики број америчких савезника, а резултат је био уништење ирачке државе. Осим тога, настрадао је велики број људи, међу којима и много цивила. Још једна веома значајна чињеница је да су у Ираку Американци користили ниско обогаћени уранијум – онај исти који су користили и у Југославији. А данас САД намеравају да се ангажују у развоју цивилног друштва у Ираку. Ово изгледа помало цинично“, изјавио је стручњак за РТ.

Ставити Ирак под своју контролу

Међутим, како каже за Спутњик Олег Глазунов, експерт Удружења војних политиколога и ванредни професор Катедре за политичке науке и социологију на Руском економском универзитету „Плеханов“, Американци желе да помогну цивилном друштву искључиво зарад своје користи. Њихов циљ је, према речима Глазунова, стварање прозападних невладиних организација.

„Уз помоћ ових организација, које ће у суштини контролисати Сједињене Америчке Државе, Американци ће моћи да утичу на политичке процесе у Ираку. Осим тога, није искључено да значајан део новца неће отићи на подмићивање политичке елите и руководства земље. Због тога Американци и издвајају новац. Међутим, они некако морају да оправдају свој поступак.Зато и говоре да финансијска средства иду за подршку цивилном друштву“, објашњава стручњак.

С друге стране, према речима експерта Руског института за стратешке студије Владимира Фитина, Американци издвајају прилично велике суме новца оним земљама које желе да преузму под своју контролу.
„Американцима је Ирак посебно важан са тачке гледишта спречавања јачања иранског утицаја у овој земљи, који је за Сједињене Америчке Државе главни непријатељ у региону Блиског истока. Дакле, уз финансијску подршку курдским формацијама и антииранским структурама, као и појединачним оружаним групацијама, Американци издвајају средства за подршку и цивилном друштву. Они уз то покушавају да велики део становништва настроје против Ирана а да Америку сматра својим савезником“, констатује саговорник Спутњика.

Јачање позиција на Блиском истоку

Осим тога, овим потезом, према речима Глазунова, Американци желе и да ојачају своје позиције на Блиском истоку.
„Ко контролише Блиски исток може да контролише нафту, гас и природне ресурсе. Пре неких шест година бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је Америка направила велику грешку када је ушла у Ирак.Међутим, да они то нису урадили, на Блиски исток би дошла Русија, Иран и Кина. Због тога Американци јачају своје позиције овде. Они не желе да то уради Кина којој су потреби енергетски ресурси, или Русија и Иран који желе да постану регионални лидери“, објашњава стручњак.
На питање да ли ће становништво и руководство Ирака пасти под утицај Американаца, Алексеј Борзенко, који је својевремено био и руски ратни дописник из некадашње Југославије, Ирака и Либана, каже да у овој земљи, око 80 процената становника, мрзи Америку.

„Током рата у Ираку погинуо је велики број људи. На крају крајева, Американци су ушли у Ирак и започели интервенцију само због нафте. Сада ће САД издвајати новац за пропаганду, субвенционисање јавних организација, агенте...Али, мала је вероватноћа да ће народ Ирака преко ноћи заволети Американце“, наглашава наш саговорник.

Према наводима УСАИД-а, овај програм може повећати активност Ирачана у различитим областима, укључујући, на пример, климатске промене. Осим тога, програм ће помоћи у јачању одрживости цивилног друштва у земљи.
„Америчка агенција за међународни развој ради на томе да Ирак постане стабилнија и демократска држава. Проблеми на путу ка овој транзицији били су стални сукоби и потешкоће које доживљавају организације цивилног друштва у испуњавању посредничке улоге између ирачког народа и владе“, наводи ова организација.
Подсетимо, 20. марта 2003. Сједињене Америчке државе и њени савезници започеле су операцију „Шок и страхопоштовање“, која је касније названа „Ирачка слобода“. Према истраживању ирачког Министарства здравља, спроведеном за Светску здравствену организацију, број цивилних жртава у Ирака од почетка рата до јуна 2006. креће се између 104.000 до 223.000 хиљада људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала