- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган: Прехрамбени споразум показао могућности дипломатије у Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеџеп Тајип Ердоган
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пратите нас
Реализација прехрамбеног споразума је показала да је могуће дипломатско решење ситуације у Украјини, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

„У овим тешким данима, када хуманитарне вредности пролазе тест, Турска је поделила своја средства са онима којима су потребна. Од првог дана смо интензивно радили на окончању рата између Русије и Украјине. Показали смо, да је дипломатско решење могуће захваљујући прехрамбеном коридору кроз Црно море и споразум о размени заробљеника. Криза, која је почела епидемијом и која се наставила растом цена енергената, наставља се и добија нове димензије“, рекао је турски председник у Истанбулу.


Прехрамбени споразум потписан је 22. јула у Истанбулу, а 19. новембра је продужен на 120 дана. Пакет докумената предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
РУСИЈА
Русија упозорила: Споразум о житу продужен – свака злоупотреба коридора ће бити сузбијена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала