- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Посета са дубоко политичким значењем: Казахстански председник посетио Москву

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседници Казахстана и Русије, Касим-Жомар Токајев и Владимир Путин
Председници Казахстана и Русије, Касим-Жомар Токајев и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пратите нас
Председници Русије и Казахстана, Владимир Путин и Касим-Жомарт Токајев, састали су се у понедељак у Москви. Током састанка руски лидер је истакао симболику посете Токајева, прву након поновног избора на место председника Казахстана.
Према Путиновим речима, посета Токајева „наглашава посебну природу односа“ Москве и Астане. Он је још једном свом колеги честитао победу на изборима, који су одржани пре само недељу дана, и пожелео му успех.
Са своје стране, Токајев је указао на „дубоко политички значај“ свог пута у Русију непосредно након реизбора.
„За Казахстан, Русија је била и остала главни стратешки партнер и држава са којом нас повезују дубоки односи у различитим гранама“, оценио је Токајев.

Потписивање декларације

Поводом 30. годишњице успостављања дипломатских односа, Русија и Казахстан потписали су декларацију у којој су наведени кључни геополитички ставови страна.
„Руска Федерација и Република Казахстан залажу се за деполитизацију деловања мултилатералних економских организација које немају политички правац, како би се обезбедио најбржи и најефикаснији одговор на савремене изазове у области међународних трговинских и економских односа“, наводи се у документу.
Казахстан се није придружио антируским санкцијама. Истовремено, он блиско сарађује са Кином, а Пекинг такође није против Москве. Такав „антиамерички фронт“ не може, а да не забрињава Американце који желе да повећају свој утицај у Азији.
Међутим, двојица лидера нису се фокусирала на спољнополитичке изазове од стране Запада. Они су се усмерили на подршку сиромашним државама.
Како се наводи у документу, председници су позвали да међународни трговински и финансијски систем буде праведнији, уравнотеженији и ослобођен унилатералних санкција, као и да одражава реалност мултиполарног света. Русија и Казахстан ће, такође, наставити да стварају повољне техничко-економске услове за транзит енергетских ресурса преко територија ових земаља у треће земље у складу са међународним обавезама.
Осим тога, Москва и Астана ће се позабавити специјализацијом производње и кооперацијом у свим областима индустрије.
Приоритет спољне политике је Заједница Независних Држава: „Руска Федерација и Република Казахстан ће наставити активну сарадњу на јачању интеграционих процеса у ЗНД“.
Такође, обе стране „примећују потребу што скоријег ступања на снагу Конвенције о правном статусу Каспијског мора од 12. августа 2018. године, уз поштовање свих принципа активности приобалних држава на Каспијском мору предвиђених овом конвенцијом у циљу повећања ефикасности каспијске сарадње“.
Ова конвенција гарантује суверена права каспијских земаља на његове ресурсе, као и одредбу о неприсуству ванрегионалних оружаних снага тамо. Документ није потписао само Иран.
У декларацији се, такође, истиче да Русија и Казахстан препознају кључну улогу Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) у осигуравању регионалне безбедности и имају за циљ заједничку изградњу потенцијала ове асоцијације. У посебном параграфу лидери су нагласили да „у нуклеарном рату не може бити победника и да он никада не сме бити покренут“.
Све у свему, декларација је постала својеврсна спона између претходног председничког мандата Токајева и новог, обезбеђујући темељне основе руско-казахстанских односа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала