- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Тајна златних језика: Ново откриће из древног Египта и нерешива загонетка /фото/

CC0 / Unsplash/Narciso Arellano / Египатска мумија
Египатска мумија - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пратите нас
Египатски археолози ископали су неколико древних мумија које су уместо језика имале златне уметке. Ове необичне мумије пронађене су у некрополи Кувеисна, која је откривена 1989. године.
Експерти сматрају да је подручје било насељено током Птоломејевог и римског доба које се протезало од око 300. године пре нове ере до 640. године после рођења Христа.
Мумије са златним језиком ископане су у новооткривеном проширењу археолошког налазишта, где су сахрањена бројна друга тела из три раздобља старог Египта. Неки ископани костури имају кости пресвучене златом, док су други сахрањени у близини златних скарабеја и лотосових цветова.

Страх од „Господара тишине“

Ово није први случај да су у Египту нађене мумије са златним језиком, али ова древна пракса још представља загонетку за археологе. Стручњаци су почетком прошле године, током рада на два миленијума старом налазишту у Египту открили лобању са украсом у облику језика. Крајем исте године пронађене су мумије мушкарца, жене и детета са златним језицима, старије више од два и по миленијума.
Када су необичне мумијеоткривене, Mинистарство туризма и антиквитета Египта саопштило једа се вероватно ради о посмртном ритуалу у којем се преминулом у уста ставља „златни језик“ да би му се омогућило лакше путовање кроз загробни живот. У старом Египту се веровало да је златни језик неопходан да би се одобровољио бог Озирис, господар подземља.
Попут грчког бога Хада, Озирис је живео међу мртвима и држао се завета ћутања. Заправо, подземни свет у старом Египту понекад је био познат као „Тиха земља“, а Озирис је зван и Господар тишине.
Очигледно је да је Озирис мрзео буку, а стручњаци сматрају да је због тога током сахрана и ритуала у вези са мртвима у старом Египту поштована тишина. Тек кадаби се отворила уста мумије у припреми за загробни живот, пуштала се музика или се производио звук.

Веза светла и таме

Можда су древни Египћани сматрали да ће сахрањени због златног језика моћи да разговарају са Озирисом без стварања буке? Али ако је тако, поставља се онда питање зашто само неке мумије имају такав „драгоцен језик“? Злато је било веома популарно у старом Египту при изради украса за обредесахрањивања. Светлуцави елемент сматран је месом богова, тачније кожом бога Сунца Ра, па се повезивао са концептом вечности.
Ра је био врховно староегипатско божанство и представљао је Сунцем обасјан део дана, док је Озирис био господар таме. Можда је златни језик симболизовао везу са светлом чак и у тами подземног света.
Званичници египатског Министарства кажу да су мумије пронађене у лошем стању и да се њихове тајне распадају заједно с њима, пренео је „Сајенс алерт“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала