- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Више од 40 хиљада људи протестује у Кишињеву

© Sputnik / Родион Прока / Уђи у базу фотографијаПротести у Кишињеву
Протести у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пратите нас
Више од 40 хиљада људи учествује на антивладином протесту испред зграде Генералног тужилаштва Молдавије у центру Кишињева, саопштио је један од лидера протестног покрета Дину Туркану.
Он је објаснио да се митинг одржава испред Генералног тужилаштва, јер „ову институцију власт користи као политичку полугу против опозиције“.
Демонстранти позивају в.д. главног тужиоца Јона Мунтеануа да поднесе оставку. Он је раније подржао одлуку владе да забрани странку „Шор“. Демонстранти су формирали неколико колона које су кренуле у различитим деловима града и окупиле се испред канцеларије главног тужиоца, блокирајући саобраћај у главној улици Кишињева. Демонстранти држе плакате са антивладиним слоганима.
Организатори оптужују власти за прогон политичких противника под маском „борбе против шпијуна“.
„Генерално тужилаштво и Уставни суд Молдавије заробила је Маја Санду, чим ослободимо ове органе из њене потчињености, одмах ћемо расписати ванредне изборе. Морамо осигурати да људе попут генералног тужиоца бира народ. Обећавам да ћемо добити оставку руководства ових институција“, рекао је лидер странке „Шор“ Илан Шор.
Од 18. септембра у Кишињеву се одржавају протести против раста цена гаса, других енергетских ресурса и производа, као и због пада животног стандарда. Опозиција оптужује власт да није у стању да се избори са кризом и указује на рекордну инфлацију у последњих 20 година. Руководство земље је критиковано јер не жели да преговара са Русијом о повољнијим ценама гаса, као и због политичких притисака. Организатори протеста захтевају оставку председнице Маје Санду, парламента и Владе, као и одржавање превремених избора.
Протести у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
СВЕТ
Опозициона партија „Шор“: Молдавске власти покушале да блокирају рад штаба за припрему протеста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала