- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зашто пчеле све краће живе: Научници на трагу узрока масовних помора у кошницама

CC0 / Pixabay/PollyDot / Пчеле
Пчеле - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пратите нас
Животни век медоносних пчела смањен је за готово половину у последњих 50 година, показало је истраживање научника.
Будућност човечанства је везана за пчеле, јер без њих и других опрашивача немогуће je узгајати већину усева од којих зависи људска храна. Драматичан пад дужине животног века пчела, када би се упоредио са људима, значи да би просечан човек живео тек четрдесетак година.
Ново научно истраживање могло би да помогне у објашњавању масовних помора пчела који се догађају широм света у последњих неколико деценија.

Животни век пчела преполовљен

Аутори истраживања Ентони Нирман и Денис ван Енгелсдорп са Универзитета Мериленд користили су математичко моделовање како би показали да краћи животни век пчела може довести до масовног изумирања колонија. Према њиховим подацима, од 1969. године је животни век пчела у САД пао са просечних 34 дана на само 18 дана.
Проучаване су пчеле радилице уклоњене из кошница и смештене у „кавезе“, а не дивље пчеле, што је могло да утиче на резултате. Међутим, ако то није случај, нешто забрињавајуће се догађа, пише „Коверзејшн“.
CC0 / Pixabay/Hermann Kollinger / Пчеле
Пчеле - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пчеле
Аутори верују да модерне пчеле можда више пате од болести, као што је вирус деформисаних крила, која је постала учесталија од њеног открића пре 40 година. Оне су можда ослабљене и новим генерацијама пестицида који нису постојали пре 50 година.

Полен контаминиран пестицидима

Полен којим пчеле хране своје ларве је често контаминиран пестицидима, а то би могло погоршати њихову ситуацију јер су изложене малим дозама високо токсичне групе пестицида званих неоникотиноиди, што смањује њихову отпорност на болести.
Научници наводе и како је могуће да су се гени пчела променили јер вештачка или природна селекција може дати предност пчелама с краћим животним веком.
Могуће је и да су пчеле изложеније изазивачима стреса у модерном свету, као што су пестициди и болести, што утиче на то да ретко дуже живе, па би њихова еволуција могла да фаворизује животни стил „живи брзо, умри млад“.

Нестају станишта пчела због пољопривреде

Пчеле се већ суочавају с многим притисцима на њихов опстанак. Друго истраживање спроведено на Универзитету у Бристолу, које је објављено овог месеца, показало је да ђубрива мењају електрично поље биљака, што мења начин на који пчеле „осећају“ цвеће. То их одвраћа од посета цвећу, па станиште пчела нестаје. Од тридесетих година 20. векачак 97 одсто ливада дивљег цвећа је нестало у Великој Британији као последица интензивирања пољопривреде.
© Sputnik / Стефан ЂурићПчелари
Дарио и Давид Мардешић отварају кошницу - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пчелари
Ново истраживање ипак поставља више питања него што даје одговора. Подаци су засновани на групама пчела радилица држаним у кавезима, што је метода која се често користи за проучавање ефеката изазивача стреса, као што су пестициди. У оваквим експериментима истраживачи обично стављају контролне групе симултано у идентичне услове. Међутим, научници не могу да тврде како су услови у свим експериментима у последњих 50 година били исти, или је било неких других елемената који утичу на резултате.
Смањени животни век пчела значи смањење опрашивања. Пчеле и други инсекти опрашивачи неопходни су за добру жетву код 75 посто усева узгајаних широм света, а опрашују и око 80 посто свих дивљих биљака. Све врсте пчела се суочавају са изазовима као и медоносне, али није познато да ли се и њихов животни век променио. Ако пчеле заиста живе краће и у дивљини, онда је потребно сазнати зашто је то тако, поготово што стручне публикације, као што је European Red List for Bees, наводе да је свака десета врста дивљих пчела у опасности од изумирања, пише „Конверзејшн“.
Пчеле - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2019
Помор пчела у Србији: 30 милиона угинуло у само једном атару — црни биланс није коначан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала