- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британски лист: Европске земље повећале увоз руског течног природног гаса за 42 одсто

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
Европске земље су повећале увоз руског течног природног гаса од јануара до октобра 2022. године за 42 одсто у поређењу са истим периодом 2021. године, пише британски лист „Фајненшел тајмс“.
Како се наводи, из Русије је у првих десет месеци 2022. године испоручено рекордних 17,8 милијарди кубика течног природног гаса. Главни купци су били Белгија, Шпанија, Холандија и Француска. Према проценама листа, од укупно увезеног „плавог горива“ морским путем у европске земље за тај период руски гас чини 16 одсто.
Са друге стране, у Европу је од почетка године гасоводима испоручено 62,1 милијарди кубних метара руског гаса. Такви подаци говоре да Стари свет није у потпуности спреман да се одрекне гаса из Русије, оцењује аутор чланка.
Према мишљењу експерта из Центра за глобалну енергетску политику са Колумбијског универзитета у Њујорку Ен-Софи Корбо, Русија би једног дана могла да прекине са испорукама гаса у Европу. У том случају, наводи Корбо, Европљани би били приморани да купују гас на „још скупљем спот тржишту“.
Она такође верује да би Русија могла да распореди своје танкере са течним природним гасом у земљама попут Бангладеша и Пакистана и продавати гас по нижим ценама како би стекла „политичку предност“ и „извршила притисак на Европљане“.
Британски лист подсећа да је 2021. године Европа укупно увезла 155 милијарди кубика руског природног гаса, укључујући течни природни гас. Према наводима бриселског аналитичког центра „Брухел“, испоруке руског „плавог горива“ гасоводима пале су за скоро 80 одсто у односу на прошлу годину.
Експерт Георг Закман сматра да Европска унија не би требало да одустане од руског течног природног гаса, али да би требало да развије механизам како би се заштитила у случају да „Русија почне селективно да шаље гас појединачним купцима у Европи како би стекла политичке поене и нарушила европско јединство“.
Гасна компресорска станица Минска - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
СВЕТ
Енергетски проблеми ЕУ следеће зиме ће бити много тежи него у наредним месецима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала