- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Будимпешта против комисије Украјина-НАТО све док Кијев не врати права закарпатским Мађарима

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKМађарски министар спољних послова Петер Сијарто
Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
Мађарска је одавно ставила до знања да се неће сложити са одржавањем комисије Украјина-НАТО, све док Кијев не врати права мађарској националној мањини у Закарпатју, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто коментаришући саопштења да је Будимпешта блокирала заседање комисије.
„Пишу да смо спречили сазивање званичног заседања комисије Украјина-НАТО. У нашем ставу нема ништа ново и ништа изненађујуће. Пре неколико година смо јасно ставили до знања да све док Украјина не врати права закарпатским Мађарима, нећемо пристати на сазивање ове комисије (Украјина-НАТО)“, написао је Сијарто на друштвеним мрежама.
Према његовим речима, Будимпешта није износила ово питање од почетка руске специјалне операције и неће то учинити ни сада.
„Надамо се да ће мир доћи што је пре могуће, а онда ће о овом питању поново моћи да се разговара“, рекао је Сијарто.
Напете односе Кијева и Будимпеште последњих година изазвало је усвајање украјинског закона о образовању, који предвиђа значајно смањење образовања на језицима националних мањина. Ово се нимало није свидело Мађарској, због Закарпатја, где у значајном броју живе етнички Мађари.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала