- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва одложила састанак са Вашингтоном о офанзивном наоружању

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
Москва није имала другог избора осим да одложи састанак о Споразуму о офанзивном наоружању у Каиру, донета је политичка одлука, саопштио је заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков.

„Ситуација се развијала тако да нисмо имали другог избора. Одлука је донета на политичком нивоу“, рекао је Рјабков новинарима.

Он је приметио да у низу области америчке колеге нису желеле да „прихвате наше сигнале“. Између Русије и САД постоји "дубоко размимоилажење" на ову тему.
„Поред тога, истичем да се нисмо у потпуности усагласили око програма рада билатералне консултативне комисије. То није постала кључна компонента, то је вероватно донекле технички аспект, али иза тога лежи велики политички смисао“, рекао је дипломата новинарима.
„Видели смо, пре тренутка када је објављено о одлагању седнице и након што је то постало јавно, фокус Американаца је био искључиво на тему обнављања инспекција у оквиру СТАРТ-а. Међутим, за нас је приоритет било и остаје решавање других питања, укључујући проблема који се тичу шта је обухваћено договором. Више пута смо објашњавали суштину наших жеља“, додао је он.
По његовим речима, рано је говорити када ће наредни састанак комисије Русија-САД бити одржан, до краја године сигурно неће.
По мишљењу Рјабкова, размена затвореника између Русије и САД била би позитиван сигнал за билатералне односе.
"Наши ресори не воде дијалог. С тим у вези напомињем да би то, ако би се десило, несумњиво послало позитиван сигнал да није све безнадежно у руско-америчким односима. Вероватно би сада такав сигнал био прикладан, ако се може регулисати“, рекао је заменик шефа дипломатије Русије.
Билатерални састанак комисије Русија-НАТО био је заказан за 29. новембар у Каиру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала