- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Нови стратешки бомбардер: Американци представљају Б-21 „рајдер“

© Фото : Wikipedia/United States Air Force/Alan Radecki/Public domainУметнички приказ стратешког бомбардера Б-21
Уметнички приказ стратешког бомбардера Б-21 - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће другог децембра представити нови стратешки бомбардер стелт технологије, саопштио је представник Пентагона Патрик Рајдер.
Пентагон ће представити нови стратешки бомбардер Б-21 „рајдер“ у Калифорнији, а церемонији ће присуствовати и амерички министар одбране Лојд Остин.
Б-21 је први нови стратешки бомбардер америчког ваздухопловства после више од три деценије и требало би да буде авион шесте генерације, рекао је Том Џонс, председник „Нортроп Грумана“, компаније која развија летелицу.
Авион је још у фази тестирања, а америчко ваздухопловство одлучило је да обавља летна испитивања на авиону какав ће се производити, а не на експерименталном моделу, због чега би он могао да буде брже уведен у наоружање и да буде сигурнији за употребу, додао је Џонс за „Дифенс њуз“.
Нови стратешки бомбардер, поред стелт технологије, имаће такозвану отворену архитектуру, а биће повезан и у мрежну платформу ЈАДЦ2 која настоји да умрежи све учеснике на бојном пољу.
Стратешки бомбардер Б-21 са серијским бројем 001 ушао је у финалну фазу склапања још од пролећа, а у наредних неколико месеци проћи ће додатна тестирања како би био спреман за први лет, који се очекује у 2023.
До сада је „Нортроп Груман“ направио шест оваквих летелица, које су у различитим фазама склапања. Две су комплетиране, једна је планирана за летна тестирања, а друга за опитовања на земљи.
Авион је, како наводе из „Нортроп Грумана“, дизајниран за извођење далекометних задатака, било конвенционалних или нуклеарних.
Процењена цена развоја, набавке и употребе 100 оваквих авиона је око 203 милијарде америчких долара, или две милијарде по авиону, наводи „Фокс њуз“.
Амерички бомбардер Б-1Б Лансер - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
РУСИЈА
Покушај застрашивања: Зашто Американци допремају у Европу нове нуклеарне бомбе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала