- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Опасне гљивице шире се Америком: Могу да изазову тешке болести

CC0 / Pexels/Anna Shvets / Снимак плућа
Снимак плућа - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
Опасне гљивице које живе у земљи могле би да буду много раширеније у Сједињеним Америчким Државама него што се мисли, открило је ново научно истраживање.
Ранија истраживања, спровођења педесетих и шездесетих година 20. века, указивала су како су гљивице које изазивају тешке болести распрострањене у одређеним крајевима САД. Међутим, нова истраживања тврде да су опасне гљиве много раширеније и да изазивају инфекције плућа широм Америке.

Гљивична инфекција плућа

Бројни лекари из САД држе се мапа распрострањености гљивица још од пре неколико деценија, па због тога могу да погрешно протумаче симптоме тешке гљивичне инфекције плућа и дају погрешну дијагнозу, наводи се у новом истраживању објављеном у часопису „Clinical infectious diseases“.
Научници су у том истраживању проучавали три главне врсте гљивица које живе у земљи у САД, а могу да изазову инфекцију плућа: хистоплазме, кокцидије и бластомике.
Те гљивице живе на тлу и у земљи и током одређених активности, као што су пољопривреда, грађевински радови и слично, њихове споре могу да буду ослобођене у ваздух. Када се то догоди, споре могу стићи до људских плућа.

Болест може да личи на ковид или туберкулозу

Здрави одрасли људи и деца углавном се лако одбране од потенцијалне гљивичне инфекције, али неки људи, као што су старији, деца и појединци са компромитованим имуним системом, могу бити у проблему. Удисање таквих гљивица може да изазове умор, грозницу, кашаљ и друге симптоме. Лекари их тако те гљивичне инфекције могу помешати са другим болестима, као што су ковид, туберкулоза или бактеријска упала плућа, пише „Сајентифик америкен“.

„Постоји вероватно значајан број пацијената којима није постављена тачна дијагноза и због којих су неки преминули услед таквих болести“, рекао је Џорџ Томпсон, инфектолог Универзитета Калифорнија Дејвис, који није учествовао у новој студији.

Мапа распрострањености болести које изазивају гљивице коју користе амерички Центри за контролу болести (ЦДЦ) потиче из 1969. године. Због тога лекари у појединим деловима САД у којима тада није било таквих патогена, могу да се фокусирају на друге могуће узроке болести.
Међутим, научници сада сматрају, на основу сведочења и забележених случајева, да су гљивице много шире распрострањене него што показује мапа која је у употреби.
„Сваких неколико недеља добијам од различитих лекара питања о случајевима које не могу да реше. Увек почињу са питањима као што су „ми овде немамо хистоплазму, али болест заиста личи на хистоплазмозу“, казао је Андреј Спец, инфектолог са медицинског факултета Универзитета Вашингтон, који је један од аутора студије.
Истраживачи су анализирали податке о гљивичним инфекцијама плућа из свих 50 држава САД између 2007. и 2016. године. Тако су открили значајан број гљивичних инфекција у 48 држава, међу којима је велики број оних које се не налазе на мапи ЦДЦ.
Од 3.143 округа у САД, научници су открили хистоплазмозу у 1.806 округа, кокцидиозу у 339 округа и бластомикозу у 547 округа.
Плућа - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Нова истраживања: Пронађено једињење које смањује смртност од рака плућа
Истраживање сојева - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
СЗО ради нови попис патогена који би могли да изазову пандемије: У првом плану болест „икс“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала