- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

У НАТО дискусија о испорукама ПВО система "Патриот" Украјини

© AP Photo / Itsuo InouyeРакетни систем „патриот“ у Јапану
Ракетни систем „патриот“ у Јапану  - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
Земље-чланице НАТО воде дискусију о могућим испорукама система ПВО система „Патриот“ Украјини, рекао је шеф Алијансе Јенс Столтенберг након првог дана заседања шефова дипломатија у Букурешту.
„Разговарамо о испорукама нових система, као што је ‘Патриот’ и сада се води дискусија о томе. Дискусија се тиче и тога да се гарантује да су већ испоручени системи ефикасни и да функционишу“, рекао је он.
Столтенберг је рекао да војна команда НАТО може да пошаље додатне снаге на источно крило ако за тим буде потребе.
Према његовим речима, сада је под командом НАТО на источном крилу је 40.000 војника, значајне ваздушне и поморске снаге.
Истовремено, и у Пентагону су саопштили да разматрају снабдевање Украјине свим видовима ПВО одбране.
"Питање испорука система ПВО кључни је приоритет за Министарство одбране САД и међународну заједницу када је реч о подршци Украјини. Што се тиче система 'Патриот' тренутно немамо планове да их испоручујемо Украјини", рекао је званични представник Пентагона Патрик Рајдер.
Међутим, како је рекао, консултације ће се наставити.
У америчком Министарству су рекли и да су додатни системи ПВО "Хок", који су одобрени Украјини у оквиру пакета војне помоћи, већ на путу ка Украјини.
Такође су истакли и да се за сада не размишља о слању авиона-ловаца Украјини. Како се додаје, то није приоритет за скорију будућност.
Подсетимо, стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја упозорио је недавно да значајан део оружја, које западне земље испоручују Кијеву, долази до терориста.
„Било би наивно веровати да се наоружање и финансијска подршка коју Запад пружа Украјини, користи према намени. Указивали смо на велики број чињеница о томе да велика количина наоружања пада у руке терориста и криминалаца, подстичући сукобе широм света, а и велика количина се краде“, изјавио је Небензја у свом обраћању на седници Савета безбедности УН.
Амерички ракетни систем - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
РУСИЈА
Које ПВО системе Вашингтон и земље НАТО планирају да испоруче Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала