- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Два минерала никада виђена на Земљи пронађена у метеориту из Сомалије

© Фото : Pixabay / KreutzfelderФотографија метеорита
Фотографија метеорита - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Пратите нас
Тим истраживача открио је два нова минерала, а потенцијално и трећи, након анализе комада метеорита тешког 15 тона који је пао у источну Африку.
Минерали су пронађени унутар комада метеорита Ел Али, који је пронађен у Сомалији 2020. године.
Два потпуно нова минерала пронађена су у комаду тешком 70 грама. Научници су минерале назвали елалијит и елкинстантонит.
„Кад год пронађете нови минерал, то значи да су стварни геолошки услови, хемија стене, били другачији од онога што је раније пронађено. То је оно што ово чини узбудљивим: у овом конкретном метеориту имате два званично описана минерала који су нови у науци“, рекао је професор на Одсеку за науке о Земљи и атмосфери на Универзитету Алберта Крис Херд у саопштењу.
Истраживачи су класификовали Ел Али као метеорит гвожђа ИАБ комплекса, тип направљен од метеорског гвожђа са ситним комадићима силиката. Упоређујући минерале са њиховим верзијама које су претходно синтетизоване у лабораторији, могли су брзо да их идентификују као ново забележене у природи.
Истраживачи планирају да даље истраже метеорите како би разумели услове под којима се формирао њихов матични астероид.
„То је моја струка — како открити геолошке процесе и геолошку историју астероида чији је ова стена некада била део. Никада нисам мислио да ћу бити укључен у описивање потпуно нових минерала само захваљујући раду на метеориту“, рекао је Херд.
Тим такође истражује примену минерала у материјалној науци. Међутим, будући научни увиди из метеорита Ел Али могли би бити у опасности. Метеорит је сада пребачен у Кину у потрази за потенцијалним купцем, што би могло ограничити приступ истраживачима свемирској стени ради проучавања, пише „Лајв сајенс“.
Свемирска летелица Орион - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Објављене нове фотографије Месеца изблиза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала