- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америчко биолошко оружје за пропаст Русије

© Flickr / Maryland National GuardБиолошко оружје
Биолошко оружје - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Пратите нас
У циљу уништења Русије Сједињене Америчке Државе користе сво расположиво оружје, укључујући и биолошко. У близини руских граница налази се на десетине америчких билошких лабораторија у којима се ради на јачању патогених својстава смртоносних болести као што су куга, антракс, туларемија, колера и друге, упозоравају руски експерти.
„Амерички циљ је познат - слабљење и пропаст Русије, распарчавање и уништење Русије, претварање Русије у сиромашну земљу која неће бити конкурент САД у трци за светско лидерство, иако Русија на то никада није ни претендовала. Зато САД користе све врсте оружја, укључујући биолошко и хемијско оружје и сваку другу врсту оружја. Зарад својих циљева отварају биолошке лабораторије у близини граница Руске Федерације“, каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, коментаришући изјаву Сергеја Рјабкова, заменика руског шефа дипломатије, да у непосредној близини руских граница САД раде на развоју биолошког оружја.
На територији САД забрањено је распоређивање биолошких лабораторија, па се оне активно распоређују на територији бивших република Совјетског Савеза. Према Литовкиновим речима, само на територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона, док се у близини руских граница укупно налази преко 50 биолошких лабoраторија.
„Има их не само у Украјини, већ и у Казахстану, Јерменији, Грузији... То подразумева тровање земље, заражавање животиња и инсеката како би они били преносиоци инфекција на територију Руске Федерације. Штавише, у Украјини, Грузији или Казахстану никоме се не дозвољава да изврши проверу њихових лабораторија. Сетимо се само како је у јануару ове године Казахстан забранио руским мировњацима да приђу овим лабораторијама у Алматију“, каже Литовкин.
По подацима руског Министарства одбране, од 2010. године на територији Русије која се граничи са Украјином забележен је пораст обољевања од бруцелозе, конго-кримске грознице, грознице Западног Нила, афричке свињске куге, као и некарактеристично ширење носилаца заразе.

Од биолошког оружја страдају људи и економије

САД повећавају свој војно-биолошки потенцијал у различитим регионима света, користећи „рупе“ у међународном законодавству и одсуство јасног механизма провере, а према подацима Пекинга Америка контролише више од 330 биолошких лабораторија у 30 земаља света.
CC0 / Pixabay / Само на територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона, док се у близини руских граница укупно налази преко 50 биолошких лабoраторија
Узорак крви - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Само на територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона, док се у близини руских граница укупно налази преко 50 биолошких лабoраторија
Међутим, захваљујући специјалној војној операцији руске војске у Украјини добијене су додатне информације о војно-биолошким активностима САД на територији те земље које потврђују бројна кршења Конвенције о забрани биолошког оружја, а такође је откривено и да је кијевски режим брзински уклањао трагове војно-биолошких програма.
По свему судећи, украјинска територија је претворена у полигон за војнo-биолошке експерименте САД-а, a експерти упозоравају да рад лабораторија прати погоршање епидемијске ситуације за посебно опасне и економски значајне инфекције, као и појава заразних болести нетипичних за одређени регион.
Примера ради, на територији Украјине се примећује пораст броја оболелих од рубеоле, дифтерије, туберкулозе, а оболевање од морбила порасло је више од 100 пута. Осим тога, ситуација са афричком свињском кугом значајно се погоршала, а укупни губици пољопривредне индустрије у земљама Источне Европе због ове болести премашили су 2,4 милијарде евра.
Такође, Москва располаже подацима да су украјински стручњаци под надзором америчких научника, проучавали могућност ширења колере, трбушног тифуса, хепатитиса А и Е путем воде, у циљу стварања неповољне биолошке ситуације у Русији, области око Црног мора и Источној Европи.
Осим ризика по здравље људи, Литовкин упозорава да последице коришћења биолошког оружја могу бити и „смртоносне“.

„Санитарни штит“ у одбрани руског народа

Процењује се да су САД потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, док Москва најављује да ће наставити борбу против војно-биолошких активности Вашингтона. На питање на који начин се Русија бори и како може да одреагује, Литовкин каже:
„Русија покреће то питање у Савету безбедности Уједињених нација, у Организацији за забрану хемијског оружја и другим надлежним институцијама. Скрећемо пажњу светске заједнице на ове проблеме, а такође се надам да ћемо и на територији Украјине током специјалне војне операције уништити те лабораторије“.
С обзиром на то да биолошке лабораторије, које финансира Вашингтон, а које се налазе близу руских граница стварају велики ризик, а један од елемената заштите руског становништва од таквих претњи је и пројекат „Санитарни штит“, који се реализује по налогу председника Русије Владимира Путина као мера за борбу против пандемије ковида и спречавање сличних болести у будућности.
Постоји чак и идеја да се у већем делу бившег СССР-а створи јединствени санитарни штит, који би требало да постане одбрана од било каквих пандемија и биолошких претњи. Међутим, Роспотребнадзор је својевремено саопштио да је потребно развити „међурегионалну инфраструктуру за стварање заједничке биолошке заштите“, а стварање биолошких центара може бити завршено до 2025. године и они ће постати центри у области биолошке безбедности.
Зграда сталног представништва Русије у УН у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
РУСИЈА
УН: Немамо могућности да истражимо оптужбе Русије у вези биолошких лабораторија у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала