- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Припадници артиљеријске јединице руске војске у зони специјалне војне операције у Харковској области - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинске снаге у Херсону трагају за организаторима референдума у Херсонској области

Пратите нас
У току је 280. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Министарство спољних послова Русије назвало је цивилне сателите које користе Оружане снаге Украјине легитимним циљевима. Ројтерс пише да су се ровови украјинске војске због обилних киша претворили у мочваре.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:05 30.11.2022
Зеленски позвао Маска да посети Украјину
Амерички предузетник Илон Маск требало би да посети Украјину како би предложио решења за излазак из сукоба, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.
„Дођите у Украјину и видећете својим очима без сувишних речи“, рекао је Зеленски на догађају који је организовао „Њујорк тајмс“.
Према речима Зеленског, тек после такве посете може да говори о томе како решити сукоб, ко га је започео и када може да се заврши.
Зеленски је напоменуо да захваљујући интернет уређајима „Старлинк“ које је обезбедио Маск, много тога у земљи функционише.
„Изгледа да је Илон почео да мења мишљење“, оценио је Зеленски.
„Не знам, можда неко утиче на њега, или он сам доноси одлуке“, додао је он.
Почетком октобра Маск је на Твитеру објавио да сумња у могућност победе Украјине у случају рата са Русијом у пуном обиму и позвао стране на мир. Он је, такође, дао своје предлоге за решење сукоба у Украјини.
20:36 30.11.2022
Украјински неонацисти трагају на десној обали Херсонске области за људима који су учествовали у припреми референдума о придруживању региона Русији, саопштио је в.д. губернатора ове области Владимир Саљдо на свом каналу на Телеграму.
Он је нагласио да су скоро сви чланови изборне комисије прешли на леву обалу Дњепра и да њихови животи нису угрожени.
Осим тога, под „масовну чистку“ потпали су бизнисмени који су наставили да раде под руским властима. Саљдо је приметио да, генерално, проверавају све становнике Херсона „који се сви без изузетка сматрају издајницима“.
20:29 30.11.2022
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
РУСИЈА
Небензја о трибуналу за Украјину: Покушај да се прикрије безакоње Запада
20:27 30.11.2022
Блинкен: НАТО проучава могућност слања Кијеву система из совјетского времена
НАТО истражује могућност да пружи помоћ Кијеву слањем борбених система из совјетског доба, као и муниције за њих, укључујући и њихову производњу, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
„Разматрамо све варијанте како бисмо се уверили да Украјина добија оно што јој је потребно и што ће јој радити посао. Део тога се односи на системе из совјетског периода који су деценијама били у њиховим складиштима и, на пример, да осигурамо да за ове системе постоји муниција. У неким случајевима ће можда бити потребно произвести нешто што се већ неко време није производило“, рекао је Блинкен за телевизију „Си-Ен-Ен“ одговарајући на питање да ли НАТО истражује могућност улагања у фабрике у Чешкој, Словачкој и Бугарској како би се обновила производња оружја из совјетског доба.
19:06 30.11.2022
18:03 30.11.2022
17:43 30.11.2022
Запорошка област од 1. јануара 2023. године напушта двовалутну зону – гривна се неће више примати у овом региону, саопштиле су у среду обласне власти.
17:41 30.11.2022
Новогодишњи украси на Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Специјална операција у Украјини
Бела кућа: САД раде са савезницима на предаји додатних ПВО система Украјини
16:45 30.11.2022
Стварање механизма под окриљем Уједињених нација захтева санкције Савета безбедности УН, без тога је „међународни суд за Украјину“ који предлаже ЕУ немогућ, изјавио је за Спутњик стални представник Русије при женевској канцеларији УН Генадиј Гатилов.
Он је додао да у супротном, легитимитет такве иницијативе не би имала више легитимитета од „циркуса“.
„Уместо што госпођа (председница Европске комисије Урсула) фон дер Лајен пред камерама набраја неоствариве идеје, боље би јој било да објасни Европљанима смисао помахнитале западне борбе против Русије ‘до последњег Украјинца’, коју само потврђују бројке Оружаних снага Украјине које је председница објавила“, закључио је он.
16:45 30.11.2022
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на самиту Г20 на Балију - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
РУСИЈА
Лавров: Запад буквално гура Украјину на наставак рата који сам води против Русије
16:45 30.11.2022
Украјински лидер Владимир Зеленски сматра да председник Русије Владимир Путин неће применити нуклеарно оружје за разрешавање сукоба у Украјини.
15:37 30.11.2022
Посада тенка Т-80 Народне милиције ДНР у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Специјална операција у Украјини
Руске снаге у потпуности ослободиле Андрејевку
15:21 30.11.2022
Велика Британија проширила је санкције Русији
Влада Велике Британије увела је санкције против десетак шефова руских региона, као и неколико војних комесара. Њихова имена појавила су се у ажурираној верзији санкционог списка за Русију, наводи се у саопштењу на сајту британског Министарства спољних послова.
Санкције су уведене: губернатору Ростовске области Василију Голубјову, губернатору Омске области Александру Буркову, губернатору Мурманске области Андреју Чибису, губернатору Белгородске области Вјачеславу Гладкову, губернатору Магаданске области Сергеју Носову, губернатору Архангелске области Александру Цибулском, губернатору Краснодарског краја Венијамину Кондратјеву, шефу Ингушетије Махмуду Али Калиматову, шефу Дагестана Сергеју Меликову и шефу Калмикије Бату Хасикову. Под санкције су потпали и војни комесари пет руских региона, укључујући војног комесара Москве Игора Јегорова.
У образложењу санкција наводи се да су губернатори и војни комесари учествовали у организовању делимичне мобилизације на територији Русије, што се класификује као дејства усмерена на „подривање територијалног интегритета, суверенитета и независности Украјине“. Свим овим лицима забрањен је улазак у Велику Британију, њихови рачуни и имовина у овој земљи, ако их имају, биће замрзнути.
14:50 30.11.2022
Москва ће предузети адекватне узвратне мере уколико дође до конфискације руских актива у Европској унији, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Поново упозоравамо да, уколико дође до реалне конфискације имовине руских држављана, предузећа, државних резерви наше земље, руска страна ће неминовно предузети адекватне мере“, рекла је Захарова и додала да за сада не може да прецизира какав ће бити конкретан одговор Москве.
14:38 30.11.2022
Европска унија ће, највероватније, утврдити горњу границу за цену нафте из Русије на нивоу од 62 долара за барел, без обзира на захтеве Пољске и балтичких земаља да она буде још нижа, рекао је извор за Спутњик.

„Европска комисија је првобитно предлагала да то буде 65 до 70 долара по барелу. Последњи предлог, након недавних преговора, био је на нивоу од 62 долара. Ипак, поједине земље, међу којима је Пољска, инстистирају на даљем снижавању“, рекао је извор.

Према његовим речима, чак и ако државе-чланице ЕУ не успеју да реше несугласице у вези с ограниченим ценама нафте, Европска комисија тешко може да одложи крајњи рок увођења ембарга на увоз руске нафте морем.
„На Европску комисију се врши јак притисак како би се споразум постигао до 5. децембра. Идеја о одлагању рока ембарга на испоруке нафте чула се током преговора, али из разних разлога је одбачена“, додао је саговорник Спутњика.
13:42 30.11.2022
Резултати састанка министара спољних послова НАТО-а у Букурешту говоре да Алијанса није заинтересована за политичко и дипломатско решавање ситуације у Украјини, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Како је прецизирала, наставља се политика која је формирана након државног удара у фебруару 2014. године, а која је усмерена на „оправдавање кијевског режима и демонизацију Русије“.
„Земље НАТО-а покушавају да оптуже руску страну за кривична дела и зверства које су починиле Оружане снаге Украјине, уз потпуну толеранцију западних спонзора кијевског режима“, казала је Захарова.
13:24 30.11.2022
Главно је да Украјина победи, а не да се расправља о њеном уласку у НАТО
Северноатлантска алијанса сада сматра главним да се обезбеди победа Украјине, а не да разговара о њеном уласку у блок, јер у супротном неће моћи нигде да приступи, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре после дводневног састанка министара спољних послова земаља алијансе у Букурешту.
"Сада је најхитнији задатак учинити све да Украјина победи као демократска суверена земља у Европи. Ако Украјина не победи као суверена земља, онда питање чланства уопште неће бити на столу", рекао је он.
Истовремено, Столтенберг је нагласио да за Украјину може бити много тога између „ничега“ и „пуног чланства“ у НАТО.
"Морамо да развијамо сарадњу са Украјином - политичку и практичну. Сада је најважније да Украјина победи", додао је он.
12:24 30.11.2022
Брифинг Министарства одбране Русије:
- Средства противваздушне одбране оборила су украјински Су-25 у подручју Артјомовска (Бахмут);
- У Доњецкој народној Републици ослобођена су места Белогоровка и Перше Травња;
- У подручју Купјанска ликвидирано је 50 украјинских војника;
- Сви напади украјинске војске јужно од Доњецка су одбијени, противник је враћен на почетне позиције;
- У подручју Дњепра уништено је велико складиште оружја, где се чувала муниција за системе "Ураган", "Химарс" и друге.
11:17 30.11.2022
Градска скупштина Одесе донео је одлуку о демонтажи споменика Катарини II и генералу Суворову, основачима града.
10:42 30.11.2022
Савезничке снаге свакодневно побољшавају своје позиције у градском језгру Маринке, саопштио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
„Сваког дана бележимо побољшање положаја наших јединица и напредовање директно унутар саме Маринке“, рекао је он Првом каналу.
Пушилин је додао да није било речи о масовној евакуацији цивилног становништва из града.
„То ће постати могуће тек након потпуног ослобођења Маринке“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала