- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски политичар: Америчка амбасада диктира партијама какве одлуке да доносе

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Бугарске
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
Законодавни програм у Бугарској диктирају партије које директно одговарају америчкој амбасади, изјавио је лидер странке „Препород“ Костадин Костадинов.
Према његовим речима, америчка дипломатска мисија диктира представницима народа какве одлуке да доносе. Подсетио је како су највеће партије, „ГЕРБ“, „Настављамо промене“ и Демократска Бугарска инсистирале да не позову на прву свечану седницу новог Парламента руског амбасадора Елеонору Митрофанову.
Он је такође подсетио и да је недавно бугарска Народна скупштина одобрила уговор о куповини још ловаца Ф-16 и обавезала Владу да за нуклеарну електрану „Козлодуј“ обезбеди нуклеарно гориво које није из Русије.
Костадинов је изразио неслагање и са намером земље да пређе на евро.

„У ситуацији када нашу земљу тресе грозница од инфлационе и економске кризе и када смо на ивици веома озбиљне дужничке спирале, какве су биле одлуке бугарске Народне скупштине? Прогнати руског амбасадора са отварања Парламента, поклонити Американцима додатних скоро три милијарде лева за још осам америчких нацрта, поклонити Украјини онај мали део оружја који је преостао Бугарској. Такође, ликвидирати бугарски лев, учинити да се блокови нуклеарке 'Козлодуј' могу пребацити на опасно америчко гориво, што би безбедност не само Европе, него и Бугарске довело у питање“, истакао је Костадинов.

Бугарски парламент је крајем новембра одобрио куповину друге партије америчких ловаца Ф-16. Међутим, гласање о ратификацији споразума изазвало је полемику међу посланицима скупштине.
Зграда Народне скупштине Бугарске у Софији - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
СВЕТ
Експерт: Бугарски посланици нису позвали руског амбасадора из страха да не изгубе америчке доларе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала