- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Eвропски специјални суд, ако буде створен, биће нелегитиман – Русија га неће признати

CC0 / Pixabay / Суд
Суд - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
Уместо што Русију позивају на одговорност за „ратне злочине“ у Украјини западни ратнохушкачи треба да одговарају за агресију над Србијом и другим земљама, истичу руски стручњаци. У сваком случају, европски специјални суд, ако буде створен, биће нелегитиман, Русија га као таквог неће признати и неће сносити никакве последице.
Експерти су мишљења и да је „специјални трибунал" за истраживање и кажњавање руских злочина који ЕУ планира да оснује уз подршку УН,истовремено замишљен као политичка, пропагандна акција која има за циљ да одржи антируско расположење у западној јавности, а такође сматрају да је циљ Европе да тим трибуналом сакрије сопствене злочине.
Француска, држава која је започела рад на стварању специјалног трибунала, показује потпуно лицемерје, с обзиром да је та земља у протеклих неколико векова чинила злочине на свим континентима и с обзиром на то колико је ратова покренула и колико је људи страдало у тим сукобима.
И данас француско оружје убија људе у Донбасу, а Париз је 2014. био саучесник у државном удару у Кијеву и допринео подстицању грађанског рата у Украјини. Очигледно је да после ових догађаја француске власти имају крв на рукама, истичу руски политичари.
„Једина легитимна опција коју видимо јесте стварање трибунала у складу са нормама међународног хуманитарног права и процесуирање одређених идентификованих особа осумњичених за ратне злочине. То би био ефикасан суд...“, оцењује Дмитриј Лабин, професор престижног Московског државног института међународних односа Министарства иностраних послова Русије (МГИМО).
Чињеница је да је међународно право посебан, потпуно одвојен систем права, који је изграђен искључиво на координацији воље свих заинтересованих држава, а питање међународне одговорности као институције међународног права такође је допуштено само уз сагласност заинтересованих држава, објаснио је професор.
„ЕУ или државе ЕУ данас нису стране у сукобу, макар је таква њихова званична позиција, па се поставља питање, какав однос имају ове државе према питању спровођења међународноправне одговорности? Међународно правна одговорност се спроводи само према погођеној држави. Да ли они себе сматрају таквом државом? Друго, формирање таквог трибунала се не може искључити, могуће је створити га и ту нешто спровести, али питање је колико ће то имати некакве правне последице? По мом мишљењу, правне последице ће бити слабе, јер нема сагласности. Ако кажу да ће се овај трибунал тицати Русије, онда би барем ова држава требало некако да учествује у томе“, изричит је професор.
Као пример, Лабин наводи „горко искуство“ Трибунала за бившу Југославију.
„Легитимитет том трибуналу дат је управо пристанком Србије за оснивање овог трибунала и то након завршетка сукоба. Дакле, такав трибунал треба да се створи, али не у односу на било коју конкретну државу, као што је то урађено приликом стварања Трибунала за бившу Југославију. Дакле, овде у називу трибунала је и назив државе. Tрибунали се стварају да би се привели правди одређени појединци који су починили ратне злочине. Ратни злочин је кривично дело по међународном праву. Дакле, такав трибунал је потребан и мора се створити, али уз јасно изражену вољу свих заинтересованих држава, укључујући и Русију, како би се привели правди сви ратни злочинци који су починили те злочине током актуелног сукоба на територији Украјине, бивше републике Совјетског Савеза... Таква лица треба да одговарају“, каже Лабин, професор на катедри за међународно право
© AP Photo / Franc ZhurdaЕУ ће покушати да уз подршку УН оснује суд посвећен истраживањима и суђењима за "руске ратне злочине" почињене у Украјини, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен
Председница ЕК Урсула фон дер Лајен. - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
ЕУ ће покушати да уз подршку УН оснује суд посвећен истраживањима и суђењима за "руске ратне злочине" почињене у Украјини, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен
Државе су, напомиње експерт, одговорне за своје регуларне оружане снаге, којима је повељом предвиђена одговорност за кршење међународног хуманитарног права. Међутим, на страни Украјине у сукоб нису укључене само регуларне снаге, већ и плаћеници...
„Женевска конвенција плаћеницима чак не даје статус ратних заробљеника. Наравно, то не значи да према њима треба сурово поступати, али сама чињеница плаћеништва је злочин и такве особе треба да буду кажњене и није битно да ли су држављани Француске, Пољске или неких других европских земаља. Они морају бити изведени пред лице правде...“.

Агресија на Србију је злочин који не застарева

Лабин каже да је „кључно питање“ када ће Запад да одговара за злочине почињене у свету, укључујући и за бомбардовање тадашње Југославије.
„Напомињем да то питање (агресије на Србију) никада није скинуто са дневног реда и да користимо сваку прилику да јавно о томе говоримо. Нико није одговарао за те злочине који су почињени, иако се ради о међународном злочину. Од питања привођења правди се није одустало, с обзиром на то да ратни злочини не застаревају. Стога сматрамо да ће, пре или касније, за то морати да одговарају конкретни појединци. Не НАТО као организација, јер је тешко привести правди, да тако кажем, правну фикцију. То није ефикасно, већ морају да одговарају конкретни појединци који су доносили одлуке и спроводили незаконите радње“, каже Лабин.
Постоји још и питање Сирије, Либије, Ирака. Нико није одговарао за Вијетнам, за Хирошиму и Нагасаки, али и та питања ће, пре или касније, морати да буду решена, истакао је Лабин.
Професор је сагласан са својим колегама који сматрају да Вашингтон неће подржати стварање европског „специјалног суда“, јер би стварање таквог суда могло да се претвори у проблеме за САД због агресије те земље према другим државама.
„То потврђује и чињеница да су својевремено, крајем деведесетих, када је на основу Римског статута створен Међународни кривични суд, САД повукле свој потпис... Самим тим, тај договор за њих није ступио на снагу. Они су намерно повукли свој потпис, управо из тог разлога. Позиција САД је да је трансформација међународног права у поредак заснован на правилима. Они верују да ова правила која намећу замењују међународно право, али се, ипак, плаше међународно правне одговорности, која је предвиђена међународним правом и покушавају да се уздрже од учешћа у било каквим судовима или таквим трибуналима...“, истакао је експерт.

Насиље над народом Донбаса не сме проћи некажњено

Професор подсећа да Запад упорно оптужује Русију без икаквих аргумената...
„Водимо прилично жучне полемике са нашим колегама из иностранства и питање - шта је то Русија прекршила - све време их тера у ћорсокак. Зар Русија нема право да брани своје интересе, да штити сопствене грађане? Прво смо признали, а онда смо и закључили међународни уговор са новим независним државама (ДНР и ЛНР) у марту месецу, који предвиђа пружање помоћ у самоодбрани. Нико није примећивао да су у стању сукоба и да их стално бомбардују. Тражили су помоћ по том договору и то су биле наше међународне обавезе према том договору. Дакле, још нисмо чули за које конкретно злочине нас оптужују, али видели смо да Кијев према затвореницима, које штити Женевска конвенција, поступа варварски. Ратни злочинци ће за то одговарати“, каже експерт.
Кремљ јасно каже да насиље над народом Донбаса не сме проћи некажњено и да би требао да постоји међународни трибунал за ратне злочинце, а Лабин додаје да је логично да се такав трибунал формира након испуњења свих циљева који су постављени за специјалну војну операцију.
„И мислим да ће бити формиран. Сматрам да треба створити трибунал који би ратне злочинце привео правди и да треба да се уложе сви напори да се осумњичени пронађу и приведу правди. Штавише, понављам, таква кривична дела не застаревају“, закључио је професор Лабин.
Суд - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Специјална операција у Украјини
Песков: Насиље над народом Донбаса не сме проћи некажњено
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала