- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Одлука Пољске да спречи Лаврова да учествује на састанку ОЕБС - без преседана и политички мотивисана

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) у Бечу
Заставе Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
Одлука Пољске да онемогући шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову да учествује на састанку министара спољних послова ОЕБС је неприхватљива и заслужује осуду, рекао је стални представник Русије при тој организацији Александар Лукашевич.
„Одлука пољских власти да не пусте министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да буде на челу наше делегације је без преседана и политички мотивисана и представља најозбиљнији ударац на престиж земље којој је поверено руковођење ОЕБС ове године. Такве методе су неприхватљиве и заслужују осуду. Тај став деле министри иностраних послова држава-чланица ОДКБ од 23. новембра у заједничкој изјави која је прослеђена и Бечу“, рекао је Лукашевич.

О Украјини

ОЕБС је изгубио последњу прилику за решавање ситуације у Украјини, организација није испунила своје задатке, рекао је Лукашевич.

„ОЕБС је пропустио историјску прилику да допринесе инклузивном, општенационалном дијалогу у Украјини, да спречи незаустављиву милитаризацију њене територије и склизнуће власти на ниво најгорих примера нацистичке праксе. Организација је у својим рукама имала све инструменте, али није изашла на крај са својим задацима“, рекао је Лукашевич обраћајући се учесницима 29. Заседња Савета министара спољних послова у пољском граду Лођ.

Како је рекао, ОЕБС уопште није реаговао на то што су украјинске власти после догађаја на Мајдану више година саботирале Мински споразум.
„Никакво узнемирење код руководства ОЕБС нису изазвале ни спекулације кијевског режима у вези са одустајањем од ненуклеарног статуса, као и јавно изречене жеље да се одрже војне параде и да се ’провозају на тенковима‘ по централним трговима главних градова суседних држава“, навео је он.
Лукашевич је рекао и да „колективни Запад“ првобитно није желео да гради архитектуру безбедности у Европи засновану на ОЕБС.
Организација је коришћена као средство за менторство и прекрајање држава „источно од Беча“ по западном моделу.
Лукашевич је додао да су ЕУ и НАТО донели конфронтациони модел односа и у ОЕБС.
„Користећи се бројчаним преимућством, Запад покушава да спроведе својеврсни ‘освајачки’ поход на организацију и да приватизује једину преосталу регионалну платформу за дијалог. Земље ЕУ оснивају паралелне формате типа Европске политичке заједнице, а као последица тога подрива се ОЕБС, фрагментира се безбедносни простор Европе и стварају нове линије напетости “, навео је Лукашевич.
Амерички председник и шеф НАТО – на дневном реду Русија, Ирак, Авганистан - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
СВЕТ
Запад би да од ОЕБС-а направи цивилно крило НАТО – како ће одговорити Русија /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала