- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Претворена у трансатлантски форум: Москва изгубила интересовање за Минхенску конференцију

© AP Photo / Matthias SchraderМинхенска безбедносна конференција
Минхенска безбедносна конференција - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
Руска делегација није имала намеру да учествује на предстојећој Минхенској конференцији-2023 чак и да је била позвана, јер је Русија изгубила интересовање за форум који је изгубио објективност, саопштено је Спутњику из Министарства спољних послова Русије.
Руски дипломатски ресор је обратио пажњу на саопштење председника Минхенске безбедносне конференције Кристофа Хојзгена на Твитеру у коме је навео да руски званичници нису позвани на седницу Минхенске безбедносне конференције 2023. године. Хојзген је рекао да ће се на форуму „разговарати о будућности Русије“ са лидерима „руске опозиције и изгнаницима“.
„Ово сматрамо отвореним кршењем принципа Повеље УН и Завршног акта из Хелсинкија ОЕБС-а из 1975. године о немешању у унутрашње послове“, истиче Министарство спољних послова Русије.
Како је прецизирано, „одустајање од дијалога, одбијање или страх да се чује став Москве и разговара о могућим начинима за превазилажење најтеже кризе на европском континенту од Другог светског рата су особине несвојствене дипломати какав је некада био Хојзген“.
Руске дипломате истичу да актуелни председник Минхенске конференције таквим изјавама и својим поступцима још више дискредитује овај некада цењени форум за дискусију.

„Још једном смо приморани са жаљењем да констатујемо да се Минхенска конференција последњих година претворила у чисто трансатлантски форум. Изгубила је своју инклузивност и објективност према говорницима. Москва је изгубила интересовање за тај догађај“, наводи руско Министарство и додаје да се „исто дешава и у другим незападним престоницама“.

Из тих и других разлога, Русија је и раније доносила одлуке да не учествује на састанку Минхенске конференције.

„С обзиром на то што су направили од те међународне дискусионе платформе, тешко да је Хојзген требало да очекује учешће руских званичних представника, чак и да су били позвани“, поручују руске дипломате.

Конфронтациона политика западних земаља према Русији, покушаји да се она искључи из дијалога и да се гради безбедносна архитектура у Европи без Русије само стварају нове тензије, продубљујући дуготрајни раскол на европском континенту, што очигледно није у интересу Европљана, закључује руско Министарство спољних послова.
Застава СССР испред зидина Кремља - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
РУСИЈА
Откривени детаљи: Како је Москва тражила да уђе у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала