- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички председник би да преговара са Путином o капитулацији Русије

CC0 / Pixabay / Лед и ватра
Лед и ватра  - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Ако би председник САД Џозеф Бајден искрено желео преговоре са Русијом око Украјине и мир у тој земљи прекинуо би сталне испоруке оружја Кијеву и позвао би кијевске власти да седну за преговарачки сто. Уместо тога, амерички председник поставља немогуће услове Кремљу, тражећи капитулацију Русије.
Москва на то никада неће пристати и због тога наставља са специјалном војном операцијом у Украјини, кажу руски експерти коментаришући изјаву америчког председника који је рекао да не планира контакте са Владимиром Путином у скорије време, али да је то могуће уколико руски лидер „покаже интересовање“ за окончање руске специјалне операције и сукоба у Украјини. Другим речима, објашњава Кремљ, Бајден је фактички рекао да су преговори могући тек након што Путин оде из Украјине.
„Американци сматрају да су преговори могући тек после безусловне капитулације Русије, али јасно је да Москва неће преговарати под таквим условима. Такве изјаве су намењене америчкој јавности, како би убедили Американце да је Бајденова администрација за мир и да је спремна за мировне преговоре. Дакле, Американци заправо желе преговоре под својим условима, тражећи фактички капитулацију Русије, повлачење руске војске са територије Украјине и са Крима, а таква позиција је за Москву неприхватљива“, каже руски експерт Владимир Батјук.
Батјук подвлачи да је ова Бајденова изјава пре намењена америчкој јавности, него Москви, пошто украјинска тема у САД губи на актуелности и „многим Американцима није јасно зашто њихова земља троши огромне количине новца на сукобе у тој земљи, коју већина Американаца не може да пронађе на географској карти“.
„Американци не схватају зашто актуелна администрација троши тако огромне суме, десетине милијарди долара, за подршку тако далекој земљи у којој САД немају озбиљне економске ни безбедносне интересе. Отуда и потреба да администрација покаже спремност за мировне преговоре“, додао је експерт.
© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник САД Џо Бајден је рекао да не планира контакте са руским председником Владимиром Путином у скорије време, али да је то могуће уколико руски лидер „покаже интересовање“ за окончање сукоба у Украјини
Путин и Бајден - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Председник САД Џо Бајден је рекао да не планира контакте са руским председником Владимиром Путином у скорије време, али да је то могуће уколико руски лидер „покаже интересовање“ за окончање сукоба у Украјини

Нуклеарна сила се не може победити

Руски политиколог Семјон Уралов каже да Вашингтон својом политиком једном руком Украјину гура ка самоубиству, а другом спинује приче да је за Русију све већ изгубљено. Све је то у оквиру америчке стратегије, која предвиђа претварање Украјине у велики Авганистан, каже он.
Политиколог Андреј Суздаљцов подсећа да је Запад увек инсистирао на томе да преговоре води Украјина. Украјински председник Владимир Зеленски наводно није против преговора, али да износи поражавајуће услове по којима Русија практично треба да нестане.
„То су прилично лукави услови, а преговори би требало да се воде по систему: ‘Хајде да причамо како да вас сахранимо’. У западним медијима се ствара илузија да је Русија слаба и да моли за преговоре. Све изгледа прилично хаотично... Преговори са Русијом су, по њиховом схватању, преговори о нашим уступцима и ништа више од тога, а сви они желе да изгледају као мировњаци“, оцењује Суздаљцов.
Експерт подсећа да су услови Зеленског за преговоре потпуно ослобађање "украјинске" територије, укључујући Крим, надокнада штете Кијеву од најмање 600 милијарди долара.
„Треба да им дамо све наше златне и девизне резерве, наше ресурсе, наша налазишта... То су веома ‘скромни’ услови. И ово су по Зеленском услови за започињање преговора“, каже политиколог.
Осим тога, Запад би желео да разоружа Русију, додао је Суздаљцов.
"Не постоји формула која би омогућила да се победи нуклеарна сила. Уосталом, откуд толика хистерија да Русија намерава да употреби нуклеарно оружје? И Зеленски поставља свој услов - да убудуће не буде напада на Украјину. То јест, не траже само да се Русија преда и разоружа, него да да одустане од свог нуклеарног наоружања, јер не могу да победе Русију ако је нуклеарна сила“, каже Суздаљцов.

Коме одговара сукоб у Украјини

Руски званичници подсећају да је Бајден, још док је био потпредседник САД, дао лични допринос кијевском државном удару 2014. године, распирујући грађански рат, милитаризујући Украјину, претварајући је у „aнтирусију“, подстичући крвави сукоб режима Зеленског и увлачећи га у војну авантуру НАТО, док сада „одједном“ почиње да прича о преговорима са Москвом, „заборављајући“ да помене учешће кијевских марионета у њима.
Има мишљења да Бајден заправо жели да тргује са Русијом, не само по питању Украјине, колико о широком спектру односа између две ракетно-нуклеарне суперсиле.
Шта год да стоји иза свега овога, америчка стратегија остаје иста – обуздавање Русије по сваку цену. Ипак, све ово се може завршити само поразом Украјине, каже руски експерт Јуриј Рогуљeв.

„Односно, САД ће довести до тога да Украјина буде поражена. И тада ће бити могуће водити преговоре, али о сасвим нечем другом. Дакле, то је оно за шта се САД сада залажу“, додао је Рогуљeв.

Циљ сваког рата је постизање мира, а ово што се дешава заправо је прокси рат који Запад води против Русије. На питање да ли је могуће, упркос свему, постићи мир у скорије време и како ће бити завршен тај сукоб који се води на територији Украјине, Рогуљeв каже:
„Незахвално је давати прогнозе, јер у свему овоме учествује много земаља и укључено је много ресурса. За сада је Запад, предвођен Сједињеним државам, уверен да Русија може бити поражена у Украјини, барем говоре тим тоном. А они себи не могу да дозволе победу Русије. С друге стране, видимо да је ово дугорочан сукоб, који је у интересу САД, али не и Европе. Тај сукоб одговара Америци до одређеног момента – док се не исцрпе америчке залихе, док не буде потребе за издвајањем нових средстава за одбрамбени сектор како би производио више наоружања и тако даље, тако да ће овај сукоб бити настављен“.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Подкаст
Љубинка Милинчић: Излази ли Америка из НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала