- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Исушена река открила фосилне остатке највеће мачке у Америци

CC BY-SA 3.0 / Sergiodlarosa/cropped photo / Амерички лав (Panthera atrox)
Амерички лав (Panthera atrox) - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Недавно је због суше дела реке Мисисипи било могуће посматрати шта се наталожило на дну корита. Вајли Пруит, професор са Оксфорда, управо је истраживао ту обалу када је наишао на нешто необично што се истицало у песку. Испоставило се да је у питању ретки фосил америчког лава.
Пруит је пронашао веома велики зуб и због његовог облика, прво је претпоставио да би могао припадати месождерској животињи. Да би боље погледао комад који је пронашао, однео га је на симпозијум и изложбу о фосилима и артефактима Мисисипија.

„Одмах сам по зубима могао закључити да је то део чељусти месождера, али се нисам надао да је реч о америчком лаву. Личило је на то, али се ипак нисам усудио да поверујем у то“, казао је Пруит за локалне медије.

На локалитету је група палеонтолога проучавала зуб и утврдила да је био причвршћен за део фосилизоване кости вилице и да је некада припадао великом америчком лаву (Panthera atrox), врсти која је изумрла пре око 11.000 година, пише портал „Меклач идц“.
Палеонтолози су истакли да је овај комад прави узорак ове животиње пронађен у Мисисипију, пошто су фосилизовани докази о постојању ове животиње, која је живела у Северној Америци током плеистоцена, на истоку Сједињених Држава изузетно ретка.
Кустос палеонтологије у Музеју природних наука Мисисипија Џорџ Филипс рекао је да је ово „један од оних тренутака у којима морате да трепнете неколико пута јер не можете да верујете својим очима“.
Скарабеј - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
СВЕТ
Израелски ученици на екскурзији открили вредан споменик стар 3000 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала