Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Размотрићемо одлуку о одласку у Тирану /фото, видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићОливер Вархељи и Александар Вучић
Оливер Вархељи и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је спреман да разматри одлазак на Самит ЕУ у Тирани, ако, како каже, постоји шанса да тамо нешто кажемо.
„Вархељи ми је недвосмислено рекао да људи из ЕУ мисле да је веома важно да Србија буде заступљена на самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани. Ана Брнабић мисли да је важно да будемо заступљени, ја сам спреман да разговарам и рекао сам да то није питање моје сујете“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре након састанка са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем.
Он је рекао да поштује Вархељија као искреног пријатеља Србије и да му није проблем да поништи своју одлуку ако постоји шанса да у Тирани нешто кажемо.
Он је истакао му је доста приче о „две стране“ које долазе из Брисела, наводећи да није ни луд, ни пијан, ни блесав због свега што је рекао јуче и да то мисли и данас.
"Указао сам (Вархељију) на све што се дешавало од почетка године и како се урушавала могућност разговора са Приштинском страном. Све што сам рекао и о Куртију, и о Трајковић, и о Рашићу, мислио сам. Да ли сам требао да користим бирократски или дипломатски речник, могао сам", рекао је Вучић.
Председник је указао на све кризе изазване од стране Приштине од почетка године.
"Од почетка године имали смо референдум и грађанима Србије је било ускраћено право да изађу на тај референдум. Из Квинте су тада рекли да ће све бити у реду за изборе, а онда је Приштина укинула 60.000 гласоваа добили смо само саопштење ЕУ да осуђује то", рекоа је Вучић.
Поменуо је пресуде Теодисијевићу за вербални деликт, противзакониту изградњу база специјалне полиције у близини Брњака и Јариња, упаде специјалних полицијских снаг на север КиМ, измишљене кризе о личним картама, цене регистарских таблица.
"Свакога дана су понављали на свим форумима да никада неће формирати ЗСО. И на крају су суспедовали Ненада Ђурића, шефа полиције на северу КиМ и покушавају да у скупштину своје Србе па када то није прошло онда ће да их уведе у Владу", рекоа је Вучић.
Моје питање је шта је следеће, упитао је председник Србије.
Председник Србије Александар Вучић поручио је јуче да неће путовати у Тирану 6. децембра и обратио се грађанима рекавши да одлука Аљбина Куртија о именовању Ненада Рашића није добила заслужену осуду ЕУ.
Председник Вучић је именовање Рашића оценио као "срамно" и да је то "најблажа реч која може да се употреби".

Вучић и Вархељи о Русији и Украјини

Вучић је рекао да је са Вархељијем разговарао и о спољнополитичким темама.
„Добро сам разумео Вархељијеве примедбе по питању усаглашавања са европском спољном политиком. Ја сам њега обавестио да преко територије Србије нико не може да прави заобилажење санкција, јер се ми не бавимо криминалом, зарађивањем на било чијој муци нити нам је потребан екстрапрофит, имамо довољно добру економију и финансије“, рекао је Вучић.
Додао је да „зато и јесмо реаговали када је долазило до реекспорта одређених роба и наше службе радиле су на привођењу лица које су радиле о заобилажењу санкција“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала