- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички бродови припремају провокације у водама Северног морског пута

© Sputnik / А. СоломоновКараван бродова на траси Северног морског пута
Караван бродова на траси Северног морског пута - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Бродови америчке Ратне морнарице могли би да изведу провокације у водама Северног морског пута, саопштио је руски часопис „Војна мисао“ који издаје Министарство одбране Русије.
Како се наводи, од Сједињених Америчких Држава могу се очекивати намерне провокације како у Баренцовом мору, тако и у водама Северног морског пута, а све у оквиру реализације концепта „слободе пловидбе“.
Наиме, бродови Ратне морнарице САД могу маневрисати у близини места размештаја снага Северне флоте и Источног војног округа, односно у близини Новосибирских острва, Врангеловог острва, архипелага Нова Земља и Земља Фрање Јосифа.
„Притом није искључено намерно загађивање морске средине, на пример испуштањем нафтних деривата или других хемијски опасних материја руске производње како би касније оптужили Русију за неодговорно понашање према очувању животне средине и екосистема региона“, наводи се у чланку.

Русија припремила одговор

Министарство одбране Русије, заједно са Федералном службом безбедности, припремило је низ мера као одговор на могуће провокације америчких бродова, пише „Војна мисао“.

„Оне обухватају повећање броја средстава за извиђање и уништавање на архипелазима и обали Северног леденог океана, повећање интензитета летова авијације Оружаних снага Русије и ФСБ Русије, оружана пратња бродова. Предвиђено је и извођење практичних дејстава како би се спречио недозвољен пролазак кроз мореузе у водама Северног морског пута“, прецизирано је у чланку.

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио да ће НАТО повећати своје присуство „од Црног до Балтичког мора“. Стручњаци сматрају да би Арктик могао да буде следећи регион активне конфронтације Русије и САД – Вашингтон тежи да „поврати доминацију“ на Арктику, док Русија планира изградњу инфраструктуре у том региону како би осигурала безбедност својих граница.
Северни морски пут је главни морски пут у руском Арктику. Он пролази дуж северне обале Русије преко мора Северног леденог океана (Баренцовог, Карског и Лаптевског мора, Источно-Сибирског, Чукотског и Беринговог мора). Северни морски пут спаја европске и далекоисточне луке Русије, као и ушћа сибирских река у јединствени транспортни систем. Дужина му је 5,6 хиљада километара од мореуза Карска врата до залива Провиденије.
Припадници јединице за специјалне намене Руске Федерације у области Северног пола - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
РУСИЈА
Американци меркају острво Врангел - Русија неће дати ни педаљ своје земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала