- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Американци меркају острво Врангел - Русија неће дати ни педаљ своје земље

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаПрипадници јединице за специјалне намене Руске Федерације у области Северног пола
Припадници јединице за специјалне намене Руске Федерације у области Северног пола - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
Арктик би могао да буде следећа тачка сукоба и нови фронт Русије и САД, али Русија неће дати ни педаљ своје земље, истичу руски експерти, коментаришући наводе америчких медија да Вашингтон претендује на арктичко острво Врангел за које Американци тврде да истински припада САД, а да га Русија „незаконито држи“ од 1924. године.
Како се наводи, Америка би могла да покуша да преузме ту руску територију под своју контролу, а чују се чак и предлози да би Вашингтон могао да склопи споразум са Кремљом и да одређене преференције Москви у замену за предају острва. Званични Вашингтон се по овом питању не оглашава, али амерички медији у последње време форсирају ову тему.
Руски политичари поручују да „САД неће добити ни педаљ руске територије“, док руски политиколог Константин Блохин истиче да „Русија својим територијама не тргује“.
„Чини ми се да је све ово из жанра ‘политичке фантастике’. Русија не тргује својим територијама, а и с ким да тргује – са непријатељском земљом као што су САД?! Ми смо сада ривали. Путин је раније за САД користио реч ‘партнери’, а сада говори ‘наши бивши партнери’. Зато је све ово у домену ‘политичке фантастике’ и ништа више од тога“, каже експерт.
Блохин напомиње да готово сви амерички експерти углас говоре да ће се будући нови технолошки рат водити за Арктик, а да ће у том рату учествовати три највеће светске силе - САД, Русија и Кина. Разлог за то су огромни ресурси и стратешки значај Арктика. Арктик је пребогат рудама, гасом и нафтом. Процењује да се на Арктику налази 90 милијарди барела нафте тј. 13 одсто неоткривених светских налазишта нафте, 30 одсто гаса, мноштво уранијума, ретких минерала, злата и дијаманата.
„Пре свега, кроз Арктик пролази Северни морски пут. Друго, хипотетички посматрано, ако САД започну трећи светски рат, онда треба имати на уму да најкраћа путања лета интерконтиненталних ракета са територије Русије иде преко Арктика, а не преко Аљаске или Атлантика. Експерти кажу да ће се будући рат или рат будућности водити између САД и Русије и, могуће, Кине. То ће бити рат за арктичка богатства. Не мислим да ће они сада ићи на то због једне украјинске ракете... Нико не жели да улази у директну конфронтацију са Русијом због Украјине, али је чињеница да ће будући сукоб одвијати на Арктику због стратешког значаја и природних ресурса“, оцењује Блохин.

Америка на два фронта – против Русије и Кине

Недавно је и „Волстрит џурнал” објавио да острво Врангел припада САД, иако Русија ову „америчку” територију држи од 1924. године, када је совјетска топовњача „Црвени октобар“ стигла на острво Врангел, а експедиција побола совјетску заставу на њему.
Лист истиче и стратешки значај острва, на коме се, како наводи, налази руска војна база која представља претњу америчком суверенитету.
© Sputnik / Valeriy MelnikovАрктик би могао да буде следећа тачка сукоба и нови фронт Русије и САД, али Русија неће дати ни педаљ своје земље, истичу руски експерти
Припадници специјалних снага МУП-а Чеченије током војне вежбе на Северном полу - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Арктик би могао да буде следећа тачка сукоба и нови фронт Русије и САД, али Русија неће дати ни педаљ своје земље, истичу руски експерти
Блохин оцењује да се Американци сада налазе пред два избора – обуздати Русију на Арктику или Кину у Јужном кинеском мору.
„Ако једним ударцем покушају да убију две муве онда ће изгубити, јер рат на два фронта не води нигде. Дакле, мораће да изаберу или да обуздају Русију на Арктику или Кину у Јужном кинеском мору. Пред њима је егзистенцијални избор, јер ако изаберу оба ова правца истовремено - изгубиће. Чини се да сада све подводе под такву платформу да би оправдали и ојачали изградњу своје флоте, с обзиром да је руска нуклеарна флота на Арктику убедљиво најмоћнија. Русија је у том погледу лидер“, истиче Блохин.
С друге стране, америчка ледоломачка флота је у ужасном стању, као у анегдоти: „Један се покварио, други је изгубљен“.
„Американци имају два ледоломца, од којих само један ради“, каже Блохин.

САД ће наставити политику обуздавања

Блохин истиче да ће САД и убудуће отвaрати нове фронтове против Русије. Према његовим речима, један од приоритета је Арктик, али ће снагу и издржљивост Русије тестирати дуж целог периметра руских граница, од Балтика до Црног мора и шире.
„Украјина je само један од елемената те глобалне стратегије Вашингтона. То ће радити и на Блиском истоку, могуће су нове провакције у Сирији. Где год да буду заступљени наши интереси, где год Русија нешто ради, они ће ту водити провокативну политику, односно политику обуздавања...“, упозорио је експерт.
Нова поморска доктрина Русије узима у обзир активности НАТО-а и осуђује вољу САД да доминира Светским океаном, приближавање војне инфраструктуре НАТО-а руским обалама и повећање броја вежби Алијансе у водама мора које граниче са територијом Русије, истичићи да се ради о главним претњама за Русију. Владимир Путин је јасно рекао да ће Русија свим средствима чврсто обезбедити њихову заштиту.
Блохин оцењује да НАТО на челу са САД тренутно не располаже озбиљним војним ресурсима и техником за рад на екстремно ниским температурама и тако суровим условима. То се посебно односи на америчку Ратну морнарицу и америчке носаче авиона.
„Сада Американци ту не могу ништа и зато ми тамо сада доминирамо. Мислим да ћемо ми наставити да повећавамо свој потенцијал. Осим тога, наша Северна морска флота је најмоћнија по стратешком значају... С друге стране, САД по темпу изградње заостају и због тога покушавају да делују са савезницима, али ни ми нисмо сами, јер мислим да делујемо заједно са Кином...“, сматра Блохин.
Експерт додаје да ће Москва додатно ојачати и противваздушну и противракетну одбрану руске арктичке зоне, јер је то један од главних стратешких приоритета Русије.
Острво Врангел на које, према писањима америчких медија, претендују САД је острво у Северном леденом океану између Источносибирског и Чукотског мора, а име носи по руском морепловцу Фердинанду Врангелу, који је истраживао северни приморски појас источног Сибира, а од 1825. до 1827.
Острво, површине 7.300 квадратних километара, није насељено, а привремено становништво чине научници, метеоролози, запослени у резервату и војници.
Острво се налази на Унесковој листи светске баштине, а на њему се и данас налази највећа насеобина поларних медведа и пацифичких моржева, а такође постоји на десетине ендемских врста биљака, инсеката, птица и сисара.
Нуклеарни ледоломац Јамал - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2020
Колико година ће требати Америци да достигне снагу руске ледоломачке флоте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала