- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европска комисија: Увођење горње цене руске нафте предвиђа прелазни период

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа у Татарстану
Нафтна пумпа у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
У Европској унији су објаснили да је садашња гранична цена руске нафте која се испоручује поморским путем од 60 долара утврђена на основу тога што је ова цена мало нижа од тржишне цене нафте из Русије.
Тренутна горња цена од 60 долара по барелу је мања од цене по којој Русија продаје нафту, узимајући у обзир попуст, рекао је високорангирани извор у Бриселу, одговарајући на питање новинара зашто је као горња цена одређен управо овај лимит, а не, на пример цена од 50 долара.

„Неопходно је имати у виду волатилност тржишта, као и да се цене мењају свакодневно и да зато механизам регулисања (цена) гарантује да ће у сваком моменту горња цена бити мања од тржишне цене руске нафте“, појаснио је европски извор.

Прва контрола одлуке - почетком следеће године

Извор наводи и да је ЕУ планирала да се прва ревизија одлуке о горњој граници руске нафте која се превози морем спроведе у јануару 2023. године. Истовремено, додаје извор, горња цена би могла да се разматра свака два месеца, а процедура ревизије ће се одвијати паралелно унутар ЕУ и у оквиру преговора са партнерима из Г7.
Високо рангирани извор је такође истакао да ће чланице ЕУ на националном нивоу сносити одговорност за спровођење одлуке о граничној цени руске нафте и о томе ће извештавати Европску комисију.
Поред тога, према речима извора, учесници споразума о увођењу граничне цене договорили су јединствене стандарде за контролисање спровођења ове одлуке.

ЕК предвиђа прелазни период

Са друге стране, у саопштењу Европске комисије наводи се да увођење граничне цене руске нафте предвиђа прелазни период.

„Горња граница цена такође предвиђа прелазни период. Гранична цена се неће примењивати на нафту купљену по цени изнад граничне, а која је утоварена на бродове до 5. децембра и истоварена до 19. јануара 2023. године, наводи се у документу.

Чланице Г7, Европске уније и Аустралије након постизања консензуса, од 5. децембра уводе ограничење цена руске сирове нафте која се превози поморским путем на нивоу од 60 долара по барелу. Горња цена се уводи паралелно са почетком важења ембарга ЕУ на куповину сирове руске нафте која се превози танкерима.

Ограничење цене руске нафте

Европска унија је почетком октобра увела осми пакет санкција против Русије, који укључује законодавну основу за одређивање горње границе цена за транспорт руске нафте у треће земље морским путем. План је да се од 5. децембра 2022. године уведе ограничење цена нафте, а 5. фебруара 2023. године и за нафтне деривате.
Председник Русије Владимир Путин је коментаришући идеју Запада да ограничи цену руских енергената изјавио да Русија неће ништа испоручивати ван својих граница, уколико то буде у супротности са њеним интересима.
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
РУСИЈА
Европљани насамарени: Ограничење цене руске нафте довешће до озбиљних последица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала