- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Г7 и Аустралија ограничили цену руске нафте: 60 долара за барел

© AP Photo / Rosneft press serviceРуска бушилица нафте на Арктику
Руска бушилица нафте на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Земље Г7 и Аустралија постигле су консензус о увођењу граничне цене руске нафте од 60 долара по барелу, саопштило је америчко Министарство финансија.

„Земље Г7 и Аустралија, као тренутне чланице Коалиције за ограничавање цена, постигли су консензус о максималној цени од 60 америчких долара по барелу нафте руске производње у складу са једногласном одлуком земаља-чланица Европске уније“, наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, ограничење цене за нафту из Русије ступиће на снагу 5. децембра или „убрзо након тога“. Истовремено је потврђено да ће гранична цена за руске нафтне деривате бити накнадно објављена, те да ће поменуто ограничење ступити на снагу 5. фебруара 2023. године.
Земље Г7 и Аустралија намеравају да пажљиво прате ефикасност политике граничне цене за нафту руске производње и наглашавају да је могућа корекција цене у случају потребе.
Поред тога, земље потврђују намеру да постепено одустану од употребе сирове нафте и нафтних деривата руске производње на својим домаћим тржиштима.
„Ова обавеза остаје непромењена након увођења политике ограничења цена која има за циљ да омогући нашим добављачима да испоручују руску сирову нафту и нафтне деривате у друге земље, што ће осигурати стабилне испоруке енергетских ресурса уз ограничење прихода Русије“, наводи се у саопштењу.
Земље Г7 су такође позвале државе које нису део коалиције, а које увозе руску нафту да се придруже политици ограничавања цене. По њиховом мишљењу, „то је у економским интересима“ поменутих земаља.
Претходно је саопштено да су стални представници чланица ЕУ постигли договор о граничној цени руске нафте.

Ограничење цене руске нафте

Европска унија је почетком октобра увела осми пакет санкција против Русије, који укључује законодавну основу за одређивање горње границе цена за транспорт руске нафте у треће земље морским путем. План је да се од 5. децембра 2022. године уведе ограничење цена нафте, а 5. фебруара 2023. године и за нафтне деривате.
Председник Русије Владимир Путин је коментаришући идеју Запада да ограничи цену руских енергената изјавио да Русија неће ништа испоручивати ван својих граница, уколико то буде у супротности са њеним интересима.
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Специјална операција у Украјини
ЕУ постигла договор о граничној цени руске нафте; САД поздрављају одлуку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала