- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Макрон: Будућа архитектура безбедности мора да укључи и гаранције за Русију

© AP Photo / Darko BandicФранцуски председник Емануел Макрон
Француски председник Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Будућа архитектура безбедности Европе након успостављања мира у Украјини мора да укључи и гаранције безбедности за Русију, изјавио је председник Француске Емануел Макрон.
„Морамо да размислимо о архитектури безбедности, о условима у којима ћемо живети сутра. С тим у вези биће речи о томе што је говорио председник Русије о приближавању НАТО-а руским границама, о размештању наоружања које прете Русији“, рекао је он у интервјуу за телевизију „ТФ1“.
Према његовим речима, о том питању ће се разговарати у контексту преговора о успостављању мира у Украјини.
„Морамо да размислимо о томе шта смо спремни да учинимо након што се успостави мир, како да заштитимо наше савезнике, чланице Алијансе, а истовремено и да Русији дамо гаранције безбедности када она седне за преговарачки сто“, истакао је.
Макрон је такође истакао да Париз и Вашингтон морају да припреме дијалог Русије и Украјине.
„САД и Француска имају исти став о Украјини: наставићемо да помажемо Кијеву и учинићемо све како би се извршио притисак на Русију да би се вратила за преговарачки сто. Морамо да припремимо дијалог за дан када ће се стране вратити преговорима, а то ће зависити од Украјинаца“, рекао је Макрон за ТВ „ТФ1“.
Према његовим речима, обе стране и даље ће војно помагати кијевском режиму и истовремено се трудити да се спречи даља ескалација сукоба и да се заштите нуклеарне електране у Украјини.
Председник Русије Владимир Путин и председник Француске Емануел Макрон на састанку у оквиру Г20 у Осаки - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
СВЕТ
Медији: Макрон ће ускоро да разговара са Путином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала