- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Косановић за Спутњик о Србији у Катару: „Гађамо се причама, а не видимо како се игра фудбал око нас“

© Фото: Скриншот/You Tube/Sportski zurnalМилорад Косановић, фудбалски тренер
Милорад Косановић, фудбалски тренер - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Са осам примљених голова, само једним бодом и 29. позицијом на Светском првенству, фудбалери Србије се враћају из Катара. Још једно велико такмичење није нам донело пласман у нокаут фазу, а они најогорченији навијачи већ су означили учинак „Орлова“ као дебакл.
Дан после елиминације и пораза од Швајцарске (3:2), Милорад Косановић, наш познати стручњак, анализирао је у разговору за Спутњик учинак Пиксијевих изабраника на Мундијалу.
„Ништа то није ново. Само континуитет наших игара који се провлачи већ дуго. Пишемо и причамо свашта. Отишли смо тамо у Катар неприпремљени, не физички, него тактички. И даље се гађамо причама о некаквом офанзивном фудбалу, а не видимо да се око нас игра такмичарски. Гађамо се неким системима, а система више нема, само концепта у фудбалу, од утакмице до утакмице“, подсећа Косановић у разговору за Спутњик.
© AP Photo / Ricardo MazalanСрбија - Швајцарска
Србија - Швајцарска - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Проблем је, сматра Косановић, формација 3-5-2 у којој смо играли, а на помен да је функционисала у квалификацијама и у Лисабону у победи над Португалом, чувени стручњак подсећа:
„Ми смо од Португалије изгубили у Београду. Као народ смо навикли да се отимамо за аут, а нећемо да признамо да је њима поништен чист гол за 3:2, јер је лопта прешла гол-линију на Маракани. Да је тај погодак признат, ми се вероватно не бисмо ни квалификовали у Катар, али волимо да се лажемо, да стварамо еуфорију и то нам се на крају овако вратило“, истиче Косановић.
Систем у ком смо играли, по искусном стручањаку, има гомилу мана.
„Немамо концепт игре и не знамо како хоћемо да играмо. То што смо ми играли у Катару је фудбал од пре 10-15 година. Добили смо јако много голова, наш голман несрећни је одбранио још толико. Можемо ми да се хвалимо колико хоћемо, то више не вреди. У спорту изађеш да трчиш с другим и онај тамо неки трећи ти измери време и каже - ти си дечко 12. по реду“, сматра Косановић, па наставља:
„Не знам чему толика еуфорија да се сада чудимо што имамо један бод. Нисмо смели да стварамо такву атмосферу непобедивости. Хвалили смо се победама над Шведском и Норвешком у Лиги нација, а оне су четврти ранг озбиљног фудбала. Човек у животу увек мора бити приземан, озбиљан. Да направиш игру која има смисла за ту врсту такмичења на које идеш, а ми немамо никакав концепт игре.“
Косановић сматра да су Орлови „бауљали“ у Катару у све три утакмице.
„Гађамо се распоредом играча на терену и изаберемо најгоре могуће решење – гурнемо Сергеја и Тадића у напад, отворимо бокове, испразнимо средину, остане Лукић сам и шта ће јадан, није он крив. Имаш празну средину и празне стране, простор за противника да ти ради шта хоће. Наравно, они су људи видели све те мане у нашој игри и искористили“, истиче искусни фудбалски вук.
© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICСрбија и Швајцарска
Србија и Швајцарска - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Србија и Швајцарска
На крају, Косановић не жели да коментарише даљи статус селектора Драгана Стојковића Пиксија, али нема ни охрабрујућа очекивања од репрезентације у будућности.
„Не знам да ли Пикси остаје и то није мој посао, а ни проблем. Знам само да вероватно нећу доживети да се у ФСС ствари доведу у ред, да се струка постави да води Савез и репрезентацију, а не чланови странке, кумови, рођаци, браћа од сестре... Ако наставе овим путем, биће све као што је било и до сада“, закључио је као и увек искрени Милорад Косановић.
Фудбалери Србије - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Катар 2022
Орловима скресана крила – завршили као 29. од 32 тима на СП
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала