- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нереалан сценарио: Ко у Пољској сања да припоји делове западне Украјине

© Фото : PixabayПољска и Украјина - илустрација
Пољска и Украјина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Иако у Варшави можда и прижељкују да припоје неке територије западне Украјине, са тачке гледишта међународног права Пољска нема никаква права нити могућности за то, а овакав сценарио је апсолутно нереалан, оцењује за Спутњик руски политиколог Александар Асафов.
Директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин упозорио је да Варшава убрзава припреме за анексију западноукрајинских земаља, међу којима су територија Лавова, Ивано-Франковска и већина Тернопољске области.
Према његовим речима, Пољска се нада да ће земље-чланице НАТО покушати да се договоре са Русијом по овом питању јер сматра да заслужује великодушну награду за војну помоћ пружену украјинској држави током руске специјалне војне операције.

Користољубиви мотиви пољске помоћи Украјини

Руски политиколог Дмитриј Буневич каже за Спутњик да Пољска нема права да изврши анексију делова западне Украјине.
„Ове територије, које се у пољској традицији називају источном периферијом су, иначе, територије западне Украјине, данашње западне Белорусије и делимично Литваније. Пољаци су се вековима борили за ове земље. Због тога на овим местима желе да буду присутни. Сада, с обзиром на украјинску кризу и чињеницу да ова држава активно подржава кијевски режим, неки политичари у Варшави сматрају да ова држава има право да оствари шта је замислила“, објашњава саговорник Спутњика.
Међутим, стручњак сматра да током специјалне операције Пољска није из добре намере помагала Украјини. Ова земља је, према његовим речима, само продужавала сукоб зарад своје користи.

„Пољска сматра да је помагала Украјини. То је са њихове тачке гледишта. Међутим, ова држава је снабдевала оружјем кијевски режим...То, у ствари, није помоћ. Варшава је радила на томе да страдају украјински и руски војници који учествују у специјалној војној операцији. И наравно, када Пољска води ову политику, она не полази од интереса Украјине, него ради све из сопствене користи. Пољска елита сматра да на тај начин подиже своју геополитичку позицију“, констатује стручњак.

Апсолутно нереалан сценарио

Што се тиче могућности да Пољска изврши припајање области у западној Украјини, према мишљењу руског политиколога Александра Асафова, овај сценарио је апсолутно нереалан.

„Пољска сматра да су ове територије њене. Осим тога, председник ове државе Анџеј Дуда изјавио је да више неће бити граница. То је наговештај да би они желели да те територије постану део Пољске. О томе, наравно, машта и владајућа партија Право и правда Јарослава Качинског. Али са тачке гледишта међународног права, Варшава нема никаква овлашћења, права или могућности да се бави таквим активностима. Кад би становници ових региона сами одлучивало својој судбини, можда би таква могућност и постојала. Међутим, оваква питања се не решавају ни у Кијеву, ни у Бриселу...Они нису овлашћени да доносе такве одлуке“, констатује саговорник Спутњика.

На питање да ли ће земље-чланице НАТО преговарати са Русијом и подржати Пољску у покушају да изврши припајањеу области у западној Украјини, руски политиколог Александар Носович каже да Алијанса нема никакве користи ако дође до тога да Варшава преузме ове територије под своју контролу.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев  - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
РУСИЈА
Медведев: Пољска сања о враћању историјских територија Украјине
Слично мишљење дели и Буневич. Према његовим речима, ни Француска ни Немачка не би биле одушевљене ако би Пољска почела да припаја украјинске територије.
„Упркос америчкој доминацији, унутар НАТО-а постоје различите тачке гледишта. Представници великих западноевропских земаља, пре свега Француске и Немачке, веома опрезно се односе према амбициозној политици Варшаве“, објашњава стручњак, додајући да свака земља Алијансе има своју корист од Украјине.
Наришкин је упозорио Варшаву да не покушава да изврши анексију области у западној Украјини. Он је напоменуо да је историја „пуна горких примера сукоба између пољских и украјинских националиста“ и позвао да се не прави иста грешка.
Подсетимо, крајем априла, Наришкин је изјавио да Вашингтон и Варшава раде на плановима за успостављање војно-политичке контроле Пољске над „историјским поседима“ у Украјини. У ствари, реч је о покушају да се понови историјски „договор“ после Првог светског рата, када је колективни Запад, ког је представљала Антанта, признао право Варшаве да прво окупира део Украјине како би заштитио становништво од „бољшевичке претње “, а потом и укључивање ових територија у пољску државу.
Министар културе Русије Владимир Медински - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
РУСИЈА
Медински: Пољска ће првом згодом „одгристи“ територије на западу Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала