- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен: Појачаћемо притиске на Русију, али је нећемо прогласити спонзором тероризма

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЕнтони Блинкен
Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Пратите нас
Администрација председника Џозефа Бајдена ради са Конгресом на јачању притисака на Русију, истовремено избегавајући негативне последице које би сврстале Русију на листу земаља спонзора тероризма, изјавио је за телевизију Си-Ен-Ен државни секретар САД Ентони Блинкен.
„Стално изучавамо различите методе којима можемо да прибегнемо како бисмо појачали притисак на Русију. Радимо са Конгресом на закону који би нам помогао да заобиђемо неке потешкоће које су повезане са стављањем земље на листу спонзора тероризма, за које сте већ видели да могу да имају непредвиђене последице“, рекао је Блинкен одговарајући на питање зашто САД нису ставиле Русију на тај списак.
Према речима Стејт департмента, антируске санкције САД имају утицај који се временом повећава.
Амерички председник Џозеф Бајден је почетком септембра рекао да не би требало да САД прогласе Русију државом – спонзором тероризма.
У јулу је амерички Сенат, горњи дом Конгреса, једногласно одобрио необавезујућу резолуцију којом се амерички државни секретар Ентони Блинкен позива да прогласи Русију за „државу спонзора тероризма" због њених акција у Украјини, Чеченији, Грузији и Сирији.
Представнички дом, доњи дом Конгреса, усвојио је раније сличну меру, али овлашћење да се нека држава одреди као спонзор тероризма има само Стејт департмент.
Подсетимо, пољски парламент је у октобру једногласно усвојио резолуцију којом се Русија проглашава за терористичку државу. У документу се осуђује руска агресија и позивају друге државе да донесу исту одлуку.
Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Специјална операција у Украјини
Захарова: Европски парламент je спонзор идиотизма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала