- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Немачки лист именовао три особе које желе да увуку НАТО у сукоб са Русијом

© Flickr / MarijananaРусија НАТО илустрација
Русија НАТО илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
Украјинско руководство тежи да увуче НАТО у директан сукоб са Русијом, пише немачки лист „ФАЗ“.
Према речима аутора чланка, један од доказа који потврђује ову чињеницу је покушај украјинског лидера Владимира Зеленског, министра иностраних послова Украјине Дмитрија Кулеба и његовог заменика Андреја Мељника (доскорашњег амбасадора у Берлину познатог по скандалозним изјавама) да свале кривицу за ракетни инцидент у Пољској на Русију.

„Зеленски, Кулеба и Мељник пали су на тесту отпорности на стрес и здравог разума. Сва тројица су одмах издала саопштење да су Пољску погодиле руске ракете. Зеленски је инсистирао на узвратном нападу на Русију ради колективне безбедности. Кулеба је одбацио све сумње да је руски напад био циљан, назвавши их ‘теоријом завере’, док је Мељник, који нови посао не обавља ништа боље од старог, позвао НАТО да предузме оштре акције“, наводи се у чланку.

Истовремено, како је приметио аутор, ова тројица само наносе штету својој земљи, јер ће чак и Запад престати да верује Кијеву.

Инцидент у Пољској

Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство спољних послова земље саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње. Међутим, ова информација није потврђена у САД, а затим је председник САД Џозеф Бајден саопштио да према прелиминарним информацијама није тачна верзија да је у питању руска ракета.
Руско Министарство одбране саопштило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе, а објављене фотографије неких крхотина немају никакве везе са руским оружјем. Фотографије објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300, истакли су у Министарству.
Пољска је, испрва, тврдила да је реч о ракетама руске производње, али је пољски председник Анджеј Дуда убрзо признао да је, највероватније, ипак у питању украјинско оружје.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Алијанса нема доказа да је пад ракете у Пољску резултат намерних дејстава.
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Специјална операција у Украјини
Небензја: Украјина и Пољска желе да испровоцирају директан сукоб Русије и НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала