- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ објавила одлуку о лимиту цене нафте

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЕУ застава
ЕУ застава - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Пратите нас
Европска унија објавила је у службеном гласнику одлуку о увођењу горње границе цене руске нафте.
„Забрањено је, директно или индиректно, пружати техничку помоћ, посредничке услуге и финансирање или финансијску помоћ у вези са трговином, посредовањем или транспортом, укључујући и претовар са брода на брод трећим земљама сирове нафте или нафтних производа који потичу из Русије или су извезени из Русије“, наводи се у документу.
Из табеле у прилогу произилази да је цена по барелу установљена на 60 долара.
Ове недеље су се земље ЕУ, а затим Г7 и Аустралија, договориле да ограниче цену нафте из Русије. Ово ограничење односи се на поморски транспорт и ступиће на снагу 5. децембра за сирову нафту, а 5. фебруара за нафтне деривате. У будућности се очекује да се горња граница цена редовно ревидира.
Коментаришући ову иницијативу, председник Владимир Путин је истакао да Русија неће ништа испоручивати у иностранство на штету својих интереса. Заменик премијера Александар Новак је, са своје стране, додао да Москва неће извозити нафту у земље које установе лимит на цену, ни по 60 долара по барелу, ни по било којој другој цени. Према његовим речима, Русија ће радити са онима који су спремни да сарађују по тржишним условима.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
РУСИЈА
Кремљ потврдио: Русија не прихвата горњу границу на цену нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала