- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Изгубљено поверење: Зашто ће односи Русије и Запада морати да се граде од нуле

© AP Photo / Koji SasaharaЏо Бајден и Владимир Путин
Џо Бајден и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Пратите нас
Односи Запада и Русије су на најнижем нивоу од Хладног рата и за сада не постоји ни трунка наде да ће доћи до њихове обнове у блиској перспективи. Разлог томе је што је међу њима изгубљено поверење и што Вашингтон и Брисел структуру европске безбедности настоје да граде око НАТО-a.
Руски експерти тако коментаришу изјаву шефа дипломатије Русије Сергеја Лаврова који је поводом састанка ОЕБС-a, на који није био позван, упозорио да некадашњи односи Москве и Запада не могу бити обновљени.
„Јасно је само да ако и када се у неком тренутку наши западни суседи и бивши партнери, а од суседа се не може побећи, одједном заинтересују за то како да се некако обнови заједнички рад на европској безбедности, то неће бити могуће. Зато што обнављање значи повратак на оно што је било раније. Али бизнис какав је постојао до сада, неће постојати“, изјавио је Лавров.

Односи Запада и Русије на најнижем нивоу

Према речима руског политиколога Јурија Светова, тренутни односи између Русије и Запада су изузетно хладни.

„Односи Русије и Запада су лоши и уопште се не развијају. Постали су хладни између осталог и зато што је Европа изгубила свој субјективитет. Она је постала марионета Сједињених Америчких Држава. Европске земље су током специјалне војне операције пумпале Украјину оружјем и обучавале војнике украјинских оружаних снага. Стога за сада не постоји нада да ће доћи до обнављања ових односа. А за то је крив искључиво Запад“, објашњава саговорник Спутњика.

Да су односи Русије и Запада пали на најнижи ниво од Хладног рата слаже се и експерт Руског института за стратешке студије Сергеј Јермаков.
„Тренутно нема никаквих перспектива за обављање дијалога. Све ће зависити од позиције Запада. У концептуалним документима НАТО-а и Европске уније Русија фигурира као непријатељ. Војна конструкција Запада усмерена је на супростављање Москви. У овим условима, тешко је замислити било какву обнову односа барем до неког прихватљивог нивоа“, констатује саговорник за РТ.

Русија се, истиче он, залаже за прогнозиране и стабилне односе

„Сада све зависи од тога како ће се Запад надаље позиционирати у односу н а Москву. У Вашингтон и Бриселу не желе да дају никакве гаранције безбедности, што је Русија предлагала 2021. године. Врата НАТО-а остају отворена. То значи да ће се архитектура нове европске безбедности у плановима Запада градити око НАТО-а. Односно, остаће присутни сви они спорни моменти који нису дозволили да се развија обновљено, некад стратешко партнерство“, сматра Јермаков.
Како каже, у овом тренутку нема ни говора о било каквом партнерству, а најважније је да се обнове и користе још постојећи механизми дијалога и канала везе како се не би склизнуло у непосредну конфронтацију.

Запад фокусиран само на Украјину

Према речима директора програма Међународног разговорног клуба „Валдај“ Тимофеја Бордачова, поверење између Запада и Русије нестало је још 2014. године, када су земље Европске уније подржале државни удар у Украјини који је био усмерен против руских интереса.
„Тада је оно, заправо, потпуно нестало. После тога су Русија и земље Европске уније некако покушавале да одрже дипломатски дијалог. Међутим, поверења више нема“, објашњава наш саговорник.
За хладне односе између Русије и Запада, према речима Светова, крив је искључиво Запад.
„Уместо да размишљају о развоју широког спектра односа који је повезан са многим областима економије, културе, политике и безбедности у којима стварно треба да сарађују са нашом земљом, западни политичари су фокусирани само на једно – чиме још помоћи Украјини да победи Русију? Што се нас тиче, ми смо суседи и нигде нећемо побећи. Међутим, западне земље воле да прате упутства Американаца и наставиће да помажу украјинској држави. Због тога ће односи остати овакви до краја специјалне војне операције“, верује стручњак.
На питање да ли ипак постоји макар нека могућност да у скорије време дође до обнове односа између Русије и Запада, Светов каже да за сада нема ни трунке наде за то.
„Обнављање односа Русије са Западом ће трајати више деценија. Русији ће бити потребно бар 10 година да врати поверење које је имала у Европу“, објашњава наш саговорник.
Подсетимо, руски министар Лавров није присуствовао састанку шефова дипломатија земаља чланица Организације за европску безбедност и сарадњу у пољском Лођу јер му Варшава није одобрила визу. Министарство спољних послова Русије оценило је да је реч о одлуци без преседана, неспојивом са статусом председавајућег ОЕБС-а.
Лед и ватра  - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
РУСИЈА
Амерички председник би да преговара са Путином o капитулацији Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала