- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Канализација стара две хиљаде година открила навике старих Римљана: Шта се грицкало у Колосеуму

CC0 / Pixabay / Римски колосеум
Римски колосеум - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Пратите нас
У канализационој мрежи старој 2.000 година недавно су пронађени трагови навика оних који су пратили гладијаторска такмичења, рекла је директорка Археолошког парка Колосеум Алфонсина Русо.
Верује се да су гледаоци римских гладијаторских борби у Колосеуму конзумирали грицкалице од маслина, воћа и орашастих плодова. То је показало последње археолошко откриће на којем се радило од јануара прошле године.
Пронађени су остаци смокава, грожђа, трешања, купина, ораха и другог во́ћа. Поред тога, пронађене су кости медведа и великих мачака које су вероватно кориш́ћене за борбе у гладијаторској арени. Откриће се догодило у тренутку када се истраживала канализациона мрежа стара 2.000 година.
Истраживачи су навели да кости медведа, лавова и јагуара вероватно припадају животињама које су биле принуђене да се боре једна против друге и против гладијатора, а све из забаве. Пронађене су и мале животињске кости које припадају псима.
Истраживање је почело у јануару 2021. и укључивало је чишћење 70 метара канализационих одвода испод Колосеума, који је једна од најпосећенијих знаменитости у Италији. Археолози и архитекте су користили роботе да би стекли нове увиде у свакодневни живот старог Рима, пише „Смитсонијан магазин“.
Колосеум је био највећи амфитеатар у Римском царству и престао је да се користи око 523. године. Познат је по томе што су се ту одржавале гладијаторске борбе и други спектакли пред десетинама хиљада људи.
Током поменутих истраживања пронађени су и новчићи, међу којима је 50 бронзаних који датирају из каснијег римског периода, односно који обухватају период између 250. и 450. године нове ере, као и новчи́ћи из 170. или 171. године, који славе владавину Марка Аурелија.
Куга – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
ДРУШТВО
Зашто се Антонинска куга сматра почетком пропасти Римског царства?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала