- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хоће ли Шавничани и Нову годину сачекати на биралиштима?

© Sputnik / Бобан НововићГласање у Шавнику
Гласање у Шавнику - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Пратите нас
Томаш Ћоровић, бивши предсједник Општине Шавник, предвиђа да ће Шавничани дочекати и Нову годину на локалним изборима, који су почели 23. октобра, а за наредну недјељу је заказано осмо њихово понављање на бирачким мјестима у Општини и на Крушевицама.
“Очигледно се властима не испушта Шавник, из много разлога. Погледајте како они лако заказују изборе сваке следеће седмице. Власти неће ни да уведу принудну управу јер би се довели људи са стране да је спроводе. Боље бисмо се ми организовали одавде и онда партије не би имале никакве шансе на тим изборима", каже Ћоровић за Спутњик.
Он тврди да садашња власт у Шавнику узима преко милион евра за плате из егалиционог фонда и да сада припрема ребаланс.
"Замислите то, вјероватно да потроше што потрошили нијесу. Дакле, сувише лако се све одлаже, а зна се, читава држава гледа како у варошицу сваке седмице долазе туристи гласачи, а Тужилаштво само кривичне пријаве удара људима из Шавника. Криминализоваше нам оно мало мјештана што је остало”, каже Ћоровић.
Он истиче да је блокада избора бунт народа и да то нема везе са странкама.

“Дакле, ријеч је о бунту народа којем је досадило. У Шавнику немате ни опозиционе странке јер су оне деценијама спаринговале са ДПС-ом. Неће народ дати да се избори одрже као до сада, без обзира на казне које им пријете”, истиче Ћоровић и наводи да је већ скоро 40 кривичних пријава до сада Тужилаштво поднијело због прекидања гласања.

Наш сагворник понавља да је Шавник, првенствено, важан садашњој подмлађеној општинској владајућој врхушки која има на располагању никад већи годишњи буџет.
Тај буџет, према његовим речима, власт троши на плате и улагања, која првенствено имају за циљ личну корист кроз сумњиве тендере и набавке.

“Шавник је богата општина. Шавнички срез, који је обухватао данашње три дурмиторске општине, био је за вријеме старе Југославије веома политички утицајан, са великим сточним фондом. Комунисти су од Шавника створили синоним планинске забити, беспућа, сиромаштва и безнађа, што није истина.” саопштава Ћоровић.

Наш саговорник набраја шта све има на подручју Општине Шавник:
Пројекат хидроелектране „Лонци“ на Комарници, о коме се све више прича и постаје извјестан
Претварање Сињавине, чији највећи и најатрактивнији дио припада шавничкој општини, у војни полигон, чија се намјена може само наслућивати јер је у рукама Алијансе
Шумски комплекси Драгишнице, Буковичке горе и Семоља
Велики полигони за вјетро паркове на Сињавини и Крнову,
Смучарски терени од Крнова према Јаворју, који су за ширу јавност још неоткривени,
Кањони у Дробњачкој вали (гдје се дивљач у току јесени и зиме спушта са висова Дурмитора) су атрактивна ловишта, привлачна одувијек за владајућу политичку елиту из престонице и њихове одабране госте, а и странце, кањон
Кањон Невидио, чија је судбина у будућности све неизвјеснија.
Како каже Ћоровић, за све ово ДПС-у, треба одана и јака општинска власт и што мање народа који се неће бунити. Такав народ им је, како тврди, неопходан за референдуме, на којима ће гласати и гласачи туристи.
"Актуелни шавнички предсједник, још у вријеме Кривокапићеве владе, жалио се на Владу јер му не дозвољава запошљавање недостајућих радника. Има само 98 запослених, говорио је. А имам информацију да му је Влада ових дана дала средства за запошљавање још 10 нових радника. Док сам био предсјендик Општине имао сам 32 до 35 радника.”, закључује Ћоровић.
Призори Шавника - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
РЕГИОН
Спутњик у Шавнику – ђе се ломи „свјетска политика“ /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала