- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Америчка политика војне конфронтације са Русијом може изазвати сукоб нуклеарних сила

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Пратите нас
Политика војне конфронтације САД и НАТО-а са Русијом може да изазове директни сукоб нуклеарних сила са катастрофалним последицама, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у видео-поруци учесницима Московске конференције о неширењу нуклеарног оружја.
„У условима напора Запада за обуздавање Русије, озбиљну претњу представља политика Сједињених Америчких Држава и НАТО-а у целини за фактичку војну конфронтацију са нама. Очигледно је да је ово може да изазове директан сукоб нуклеарних сила са катастрофалним последицама“, нагласио је министар.
„Приморани смо да редовно шаљемо сигнале упозорења у вези са тим. Али, уместо да их схвате озбиљно, на Западу их злонамерно искривљују и оптужују нас да користимо ‘реторику претњи’“, додао је Лавров.
Он је напоменуо да се Русија „чврсто придржава логике разумевања која је уписана у заједничке документе земаља нуклеарне петорке“.
„У складу са изјавом пет сила о неприхватљивости нуклеарног рата, неопходно је спречити сваки оружани сукоб између земаља које поседују нуклеарно оружје. Русија полази управо од тога“, нагласио је он.
Он је додао да одсуство преговора са САД у оквиру стратешког дијалога носи са собом повећане ризике.
„Са жаљењем констатујемо да у овом тренутку стратешки дијалог између Русије и Сједињених Америчких Држава, које поседују највеће нуклеарне арсенале и сносе посебну одговорност за одржавање међународног мира и безбедности, Вашингтон држи у ‘замрзнутом’ стању. Најновији опипљиви резултат заједничких напора у овој области је договор о продужењу СТАРТ-а на пет година. Јасно је да ће се у недостатку преговарачког рада на одржавању стратешке стабилности постојећи проблеми гомилати. Ово носи са собом ескпоненцијално повећање ризика“, закључио је Лавров.
Према његовим речима, Русија је отворена за сарадњу по питању неширења и контроле наоружања са земљама које показују сличну спремност.
„Уверени смо да ће само систематски приступ питањима неширења и контроле наоружања допринети одржавању и јачању међународне безбедности кроз изградњу равноправног и садржајног дијалога са циљем постизања конкретних споразума. Русија је отворена за сарадњу у овим областима са сваким ко покаже реципрочну спремност“, закључио је руски министар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала