- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Лукавица у Катару: Како су у Источном Сарајеву Срби пратили Орлове на Мундијалу

CC0 / Aktron/ Wikimedia Commons / Источно Сарајево
Источно Сарајево - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Пратите нас
Наступ фудбалске репрезентације Србије на Мундијалу са надом и очекивањем пратили су крај малих екрана не само сународници из Србије, већ и широм света. Редакција Спутњика испратила је борбу Орлова у источносарајевској „Москви“ – омиљеном кафићу многих локалаца.
Дебитовање Орлова у Катару пратило је цело Српство, од Србије, преко Црне Горе па до Републике Српске.
Источно Сарајево је, као и многи други српски градови, са нестрпљењем очекивало утакмицу Србија – Швајцарска. Улог је био далеко већи од пласмана у даљу фазу такмичења. Тензије између фудбалера Швајцарске и Србије најављивале су могуће инциденте, а репрезентативци швајцарске албанског порекла подгревали су напетост провокацијама. Та утакмица представљала је више од игре.
© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICСрбија и Швајцарска
Србија и Швајцарска - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Србија и Швајцарска
У источносарајевској „Москви“ младићи и девојке заузели су своја места и нестрпљиво ишчекивали почетак меча.
Пиво је било хладно, кикирики ољуштен, а живци на ивици. Конобари траже најпогодније место са којег би имали преглед и сале и телевизора.
Околне улице биле су пусте – цела Лукавица преселила се у Катар.
И да имам пара не бих ишао тамо да их гледам. Да на другом крају света пијем сок уз утакмицу не могу и нећу. Лепше ми је овде са пријатељима и ово не бих ни за шта мењао, рекао је за Спутњик Милутин Остојић из Лукавице, који је тренутно на студијама у Бањалуци.
© Sputnik / Милица ТркљаКафе Москва, Источно Сарајево
Кафе Москва, Источно Сарајево - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Кафе Москва, Источно Сарајево
Иако је најближа кладионица била удаљена свега неколико метара од лукавичке Москве, у њој је седело само двоје људи. Мало ко се кладио, а многи су рекли да их тикети не занимају.
Гледамо Србију, нема рачуна. Не занимају ме паре, ни оно мало што обично уплаћујем из досаде, прича нам Здравко Кутлача, локални угоститељ.
Један од гостију који су дошли да бодре наше репрезентативце био је и чувени Јоја, ратни саветник Радована Караџића. Хашка оптужба подигнута против њега није заснована ни на једном материјалном доказу или усменом сведочанству, а истини су подједнако сведочили и Срби и муслимани, па је остао омиљен међу обичним људима свих страна.
Његов једини злочин био је тај што је Србин, а Хашки трибунал то никоме од његових сабораца није опростио. Тинтор редовно прати све наступе наших репрезентација, а како сам каже, један је од најватренијих навијача Новака Ђоковића.
Кад смо стварали Републику Српску, ову слику смо имали у глави. За ово смо се борили. Мени је пуно срце када гледам ову омладину вечерас. Нисмо ми тражили туђе, нити смо икоме ишта отимали. Борили смо се за то да останемо на својим огњиштима, да говоримо својим језиком и да нам цркве не прогута пламен мржње који је касније захватио читаву Босну и Херцеговину. Ово овде вечерас – то је наша највећа победа, изјавио је Јован Тинтор за Спутњик.
Утакмица је била напета до самог краја, Тинтор је неретко бивао и гласнији од околних омладинаца, а на полувремену када је читава „Москва“ певала „Марш на Дрину“, људи су прилазили да се са њим поздраве.
Репрезентација Србије није успела да се пласира у даљу фазу мундијала, али је ипак однела победу. То доказују млади људи који су се скупили да је подрже и који ће је подржавати увек и свуда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала