- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Центар Тиране блокиран због Самита ЕУ-Западни Балкан: Снајперисти на крововима, полиција свуда

© Tanjug / JADRANKA ILIĆСамит ЕУ-Западни Балкан у Тирани
Самит ЕУ-Западни Балкан у Тирани - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Самит лидера ЕУ-Западни Балкан почиње у Тирани, због чега је центар града затворен за саобраћај, али и протеста који је најавио опозициони албански политичар Саљи Бериша из Демократске партије. У граду је распоређен велики број припадника полиције, а по крововима Конгресне палате се могу видети и снајперисти.
Прве учеснике самита на црвеном тепиху у Конгресној палати, као домаћин дочекује албански премијер Еди Рама. Међу учесницима самита је и председник Србије Александар Вучић.У Тирану долазе и Емануел Макрон, Урсула Фон дер Лајен, Олаф Шолц и други највиши званичници.
На видео снимку са дочека учесника самита може се видети и како хеликоптер надлеће место одржавања самита.
Присуствује и велики број медијских екипа, из региона и целе Европе.
Бериша ће организовати протест опозиције против Едија Раме, кога иначе оптужује због сарадње са Александром Вучићем у оквиру иницијативе Отворени Балкан, али и заостајање Албаније у европским интеграцијама.
Полиција није дала дозволу Демократској странци да одржи протест, али је Бериша изразио решеност да га организује, објавио је албански Јуроњуз.
Бериша је нагласио да ће данас опозиција напунити улице и тргове Тиране, као и да ће протестовати испред зграде владе, како би одбранила европске вредности, које, како тврди, угрожава албански премијер Еди Рама.
Бериша је раније организовао протесте против доласка председника Србије у Тирану на скупове Отвореног Балкана, тврдећи да иницијатива Отворени Балкан служи за српску хегемонију, пренео је Танјуг.
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
СРБИЈА
Вучић поручио из Тиране: Ако нисте за столом, онда сте на менију /видео/
Самитом у Тирани ће председавати председник Савет ЕУ Шарл Мишел.
Вучић ће имати низ билатералних сусрета са званичницима земаља учесница, међу којима су председник Владе Краљевине Белгије Александар Де Кро, као и председник Владе Краљевине Холандије Марк Руте, а сусрешће се и са француским председником Емануелом Макроном и имати и друге састанке и сусрете на маргинама скупа.
Главне теме самита у Тирани биће заједничко решавање последица сукоба у Украјини, интензивирање политичког и политичког ангажмана, јачање безбедности и изградња отпорности на страно мешања, суочавање са изазовима миграције, борба против тероризма и организованог криминала.
Према званичној агенди самита у Тирани предвиђено је од потписивање споразума ЕУ и земаља Западног Балкана о смањњу цена роминга, после чега ће бити одржане пленарне сесије.
На крају је предвиђена и заједничка конференција за медије на којој ће говорити председник Шарл Мишел, Фон дер Лајен и премијер Албаније Еди Рама.
Учесници самита треба да усвоје и декларацију којом се потврђује посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ за земље ЗБ и убрзање тог процеса.
Самит у Тирани био је тема емисије "Свет са Спутњиком".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала