- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европска унија разматра смањење граничне цене гаса на 220 евра за мегават-сат

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Земље Европске уније разматрају да смање раније предложену горњу границу цене гаса са 275 евра за мегават-сат на 220 евра за мегават-сат, пише британски лист „Фајненшел тајмс“.

„Власти ЕУ се залажу за снижавање цене коју ће блок плаћати за гас спуштањем горње границе, коју је Брисел раније предложио, за петину“, наводи лист.

Према нацрту документа са ревидираним предлогом Европске комисије у који је „Фајненшел тајмс“ имао увид, горња граница цене гаса ће бити активирана када обрачунска цена месечног фјучерса према индексу највећег европског гасног чворишта ТТФ пређе 220 евра по мегават сату током пет дана и када буде износила 35 евра више од просечне цене течног природног гаса.
Подсећања ради, Европска комисија је 22. новембра предложила увођење горње цене за месечни фјучерс за гас према холандском ТТФ индексу (највеће европско гасно чвориште) на нивоу од 275 евра по мегават сату. Међутим, 24. новембра министри енергетике ЕУ нису могли да се договоре око горње цене гаса и одложили су доношење одлуке до састанка који је планиран за 13. децембар.
И пре објављивања граничне цене гаса, на тржишту је постојала бојазан да ће покретање механизма угрозити финансијску стабилност Европе. Удружење европских енергетских берзи „Еуропекс“ је саопштила раније да уколико стварна цена гаса премаши вештачки ограничену цену према фјучерсу ТТФ за месец унапред, онда ће учесници на тржишту одмах пребацити трговање у билатерални простор ван берзе. Такав корак не само да би довео до значајном смањењу транспарентности споразума, него ће створити озбиљне ризике за финансијску стабилност, истицали су стручњаци из „Еуропекса“.
Шпорет на гас - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
РУСИЈА
ЕУ жели да ограничи цену гаса на 275 евра за мегават-сат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала