- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француска у августу први пут од фебруара повећала увоз из Русије, Кипар повећао извоз - 6,7 пута

© SputnikСкоро половина земаља ЕУ повећала увоз руске робе у јуну кавер
Скоро половина земаља ЕУ повећала увоз руске робе у јуну кавер - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Португалија је у августу десетоструко повећала увоз руске робе, а Француска за четвртину, показују подаци националних статистичких завода држава-чланица ЕУ. Немачка је повратила прво место на листи највећих увозника.
Како се наводи у анализи, у фебруару је обим увоза руске робе у Француску износио 1,8 милијарди евра а потом је, у наредних пет месеци, почео да се смањује. У августу су, међутим, показатељи скочили за 25 одсто на месечном нивоу – до 1,1 милијарде евра.
И друге европске државе су повећале увоз, а међу њима је рекордер Португалија где је то повећање било скоро десетоструко (9,3) а обим увоза је достигао 79 милиона евра. У Летонији увоз је порастао за 44 одсто, Аустрији и Шпанији 27 одсто, Грчкој 15 одсто и Словачкој шест.
Има и држава где се обим увоза руске робе смањио. Међу њима предњаче Словенија (увоз мањи за 60 одсто) и Ирска (63 одсто).
Немачка се у августу повратила титулу највећег увозника (2,7 милијарди евра), након што је у јулу на првом месту била Италија. На трећем месту је Холандија са увозом од милијарду и по евра.

Пет држава повећало извоз у Русију

Пет држава ЕУ повећало је извоз своје робе у Русију и то највише Кипар – 6,7 пута. Извоз из Мађарске порастао је 23 одсто, Белгије 19 и Немачке 13 одсто, док је Литаванија повећала извот два одсто достигавши 292 милиона евра, што је од фебруара највећи износ.
Међу државама које су значајно смањиле извоз у Русију на првом месту је Шведска (40 одсто), а следе Ирска и Шпанија (39 одсто).
Главни извозници у Русију остају Немачка (у августу 1,5 милијарди евра) и Италија (462 милиона евра), а на трећем месту је Пољска са 342 милиона евра.
Русија је 24. фебруара почела специјалну операцију у Украјини а Запад је као одговор на то увео санкције без преседана.
Макета резервоара за природни течни гас на међународном арктичком форуму Арктик - територија за дијалог у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
СВЕТ
Изненађење које то није - ЕУ упетостручила вредност увезеног течног руског гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала