- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: ЕУ повећава увоз руског течног природног гаса

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМакета резервоара за природни течни гас на међународном арктичком форуму "Арктик - територија за дијалог" у Санкт Петербургу
Макета резервоара за природни течни гас на међународном арктичком форуму Арктик - територија за дијалог у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Европске земље су од почетка године значајно повећале увоз руског течног природног гаса, пише немачко издање „Ханделсблат“ позивајући се на податке компаније „Ицис“, која је истраживала тржиште.

„У исто време, док Европска унија појачава нафтни ембарго против Русије, увоз руског течног природног гаса расте и постиже нови максимум. Европска унија је у поређењу са претходном годином, укључујући и Велики Британију, купила од Русије скоро за 21 одсто више течног природног гаса“, наводи се у чланку.

Према речима експерта за гас Андреаса Шредера из „Ициса“, Русија сада чини 13 одсто укупног европског увоза течног природног гаса.
Он је додао, да и Немачка, вероватно, такође добија део руског течног природног гаса (ЛНГ), мада још увек нема свој терминал и наставља да купује гас у суседним земљама – Француској, Белгији и Холандији.
Према информацијама листа, земље ЕУ и Велике Британије плаћају много за руски ЛНГ. Од јануара до новембра би та сума могла да буде око 27 милијарди евра.

„Такав је податак упркос чињеници да су испоруке гаса из Русије скоро потпуно престале у року од неколико месеци“, наводи се у чланку.

Ипак, обим гаса, који Русија шаље у Европу преко терминале течног природног гаса, је релативно мали.

„Прошле године, од јануара до новембра, су земље чланице ЕУ увозиле гасоводима 133 милијарди кубних метара гаса. За тај исти период је увоз руског течног природног гаса био нешто више од 15 милијарди кубних метара. За првих 11 месеци ове године је тај увоз износио нешто мање од 18 милијарди кубних метара, а још 60 милијарди је допремљено гасоводом“, наводи немачки лист.

Експерт очекује дефицит ЛНГ-а на светском тржишту следеће године. Према прогнози Шредера, он може да износи око десет милијарди кубних метара.
Након почетка руске специјалне војне операције за демилитаризацију и денацификацију Украјине, Запад је појачао притисак санкцијама на Москву. ЕУ је већ усвојила осам пакета санкција, укључујући и ембарго на угаљ и нафту. Међутим, то је изазвало проблеме за САД и Европу, изазвало раст цена горива и рекордну инфлацију.
Гас - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
РУСИЈА
Британски лист: Европске земље повећале увоз руског течног природног гаса за 42 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала