- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

МОЛ: Ситуација са снабдевањем горивом у Мађарској критична, панична куповина довела до несташице

© PixabayБензин илустрација
Бензин илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
У Мађарској је ситуација са снабдевањем горивом критична јер је потражња нагло порасла, а панична куповина довела је до несташице, упозорила је данас нафтна и гасна група МОЛ, додајући да је једино решење стварање услова за већи увоз.
Стране компаније смањиле су испоруке горива у Мађарску откако је влада пре годину дана ограничила цену бензина и дизела на 480 форинти (1,16 евра) по литри, преноси „Јутарњи лист“ писање Ројтерса.
Цене су тренутно ограничене за приватна, пољопривредна возила и за таксије, а мера ће бити на снази до краја децембра.

„МОЛ је и даље спреман да гарантује сигурност снабдевања својим производима, али снабдевање комплетног тржишта не може да се осигура ако се не повећа увоз производа у актуелном окружењу“, саопштила је компанија.

МОЛ покушава да уведе више производа из своје рафинерије у Словачкој, али је „достигао границе својих логистичких капацитета“, нагласио је генерални директор Ђерђ Бача.
Компанија је у понедељак саопштила да је прошлог викенда забележила мањак залиха горива у готово целој мрежи бензинских станица јер су многи грађани почели панично да купују и гомилају залихе.
ЕУ је у понедељак увела ембарго на руску нафту која се допрема бродовима и ограничио је заједно са Г7 и Аустралијом цену руске нафте на 60 долара по барелу.
Почетком месеца МОЛ је саопштио да је привремено ограничио испоруке горива неким трговцима јер су залихе нафте из Русије пале „знатно“ испод нормалног нивоа, а капацитети су им смањени због одржавања у рафинерији у Сазаломбати.
Рафинерија је због одржавања радила саотприлике половином капацитета и почела је да појачава прераду, истакли су у МОЛ-у, додавши да би пуни капацитет требало да буде достигнут за неколико недеља.
Влада је пак крајем новембра истакла да ће ограничити цене и у идућој години само ако нафта и даље буде стизала из Русије и ако МОЛ настави прераду у рафинерији у Сазаломбати без прекида.
Нафтне цеви на руско кинеској граници - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
РУСИЈА
Запад против Русије – победник Исток: Нафтне санкције довешће до турбуленција светских размера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала