- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Новак: Русија за 11 месеци повећала производњу нафте за 2,2 одсто

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаНалазиште нафте у Краснодарском крају Русије
Налазиште нафте у Краснодарском крају Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Русија је за 11 месеци повећала производњу нафте и кондензата за 2,2 одсто, на 488 милиона тона, изјавио је потпредседник руске владе Александар Новак.
Према његовим речима, Русија у условима неизвесне ситуације може да смањи производњу нафте, али не много.
„Не искључујемо могућност да, уколико буде потребно, можемо имати ситуације повезане са периодима смањене производње нафте, јер је ова ситуација неизвесна. Данас постоји велика волатилност. Не мислим да ће то бити неке велике количине, међутим, не искључујемо ту могућност“, објаснио је Новак новинарима.
Како је навео, руска нафта је била и биће тражена.
„Руска нафта је тражена на светским тржиштима, нафта ће наћи своје купце. Русија је највећи светски снабдевач нафтом на светска енергетска тржишта... Руска нафта је увек била тражена и биће тражена. Тачно је да ће се логистички механизми и ланци сада мењати. Ипак, ми у томе не видимо никакву трагедију“, закључио је Новак.
Приликом трговине нафтом, Русија сарађује са мањим трговцима, користи нове шеме осигурања испорука, додао је он.
„Настају тежи услови. Ипак, настављамо да продајемо нафту и наставићемо да је продајемо. Овде се, наравно, користе нови инструменти, нови механизми осигурања, сарадње између компанија, превоза. Мењају се и велики играчи на тржишту, као што су трејдери. Велики трејдери су, како је познато, отишли, данас има више трејдера него раније, укључујући и за продају руске нафте“, објаснио је министар.
Он је, такође, навео да ће Русија морати одвојено да се бави испорукама нафте Јапану од пројеката на Сахалину у светлу његове подршке граничној цени.
„По мом мишљењу, постоји дугорочни уговор са Јапаном... Толико је неизвесности и нијанси, потребно је бавити се сваким конкретним случајем“, одговорио је Новак на питање о испорука нафте са сахалинских пројеката Јапану.
Говорећи о увођењу горње границе цена руске нафте, Новак је рекао да то може само да доведе до смањења инвестиција у индустрију у свету, а то ће, са своје стране, довести до повећања цена.
„Не прихватамо оне механизме који су усвојени као ограничења цена на вештачки, нетржишни начин, одређивање цена од стране земаља-потрошача. Оне понављају исту грешку постављајући лимите на нетржишне начине. То може довести само до глобалног пада инвестиција, дефицита одговарајућих енергената у будућности, што ће опет довести до још већег повећања цена“, оценио је Новак.
Јапан се раније придружио иницијативи постављања горње границе цене руске нафте, међутим, како је саопштило Министарство спољних послова те земље, ограничење цене неће утицати на нафту произведену у оквиру пројекта „Сахалин 2“. Министарство је у саопштењу објаснило да је таква одлука донета због националне енергетске безбедности. САД и ЕУ су на захтев Токија изузеле од санкција нафту са „Сахалина 2“.
Тема емисије „Енергија Спутњика“ била је примена забране увоза руске нафте морским путем већини европских земаља и последиће које ће та одлука донети.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала