- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путинов саветник: Руско друштво и елите консолидовале се пред невиђеним притиском споља

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
У Русији је остварена консолидација елита и друштва као одговор на спољни притисак без преседана и то може бити основа за позиционирање државе на међународном плану као неког ко представља бедем одбране традиционалних вредности, рекао је саветник руског председника за међународна питања Јуриј Ушаков.
„Задатак спољне политике Русије је повезан циљем остваривања максималног националног развоја државе и процвата привреде, али и са идејним позиционирањем Русије као бедема заштите нормалних традиционалних вредности, етичких, породичних, патриотских – бастиона културног и верског плурализма. За тако нешто у Русији постоји добра основа, а то је консолидација читавог руског друштва и елита као одговор на спољни притисак без преседана“, рекао је Ушаков на форуму „Примаковска читања“.
Према његовим речима, предност руске спољне политике увек су били и јесу „избалансираност и мултивекторност, поштење, отвореност, богате вредности домаће и регионалне дипломатије“.
Он је, такође, нагласио да спремност независних држава да бране своје интересе не слаби него све више јача.
Русија ће, истиче Ушаков, развијати односе са државама које цене свој суверенитет и које сматрају да је сарадња изнад конфронтације. Заједно с тим државама Русија ће бранити принципе мултиполарног света.

„Наравно, и даље ћемо улагати напоре како бисмо јачали такве тенденције, светски поредак заснован на мултиполарности и то ћемо радити с партнерима и пријатељима, односно са оним земљама које цене свој суверенитет и сматрају да је сарадња изнад бесмислених конфронтација, земљама којима је страна русофобија и фобије уопште“, рекао је Ушаков на форуму „Примаковска читања“.

У том контексту он је рекао да Русија данас активира везе са Ираном и земљама Блиског истока, Турском, арапским и муслиманским светом у целини, а о томе сведочи и чињеница да је обим трговинске размене са тим земљама још 2020. достигао а данас и престиже трговину са Европом.
Он је оценио и да Русија после распада СССР није добила своје место у европској породици.
„Три деценије после распада Совјетског Савеза Русија није интегрисани део Европе, Русија није добила своје место у европској породици, нису нам то дозволили и ми сада схватамо да су та очекивања и перспективе били прилично илузорни. Од таквих илузија се сада одвајамо“, рекао је он.
Како је рекао, ако су раније многи у Русији говорили и веровали у могућност остварења Де Головог завета о изградњи заједничког простора од Лисабона до Владивостока, онда је сада свима јасно да је тај пројекта пропао.
„Чак је и ЕУ одустала од њега. Тим пре што Американци, благо говорећи, нису баш потпомогли његову реализацију. Они су категорички одбили да узму у обзир наше елементарне и разумљиве интересе у сфери безбедности“, закључио је Ушаков.
Форум „Примаковска читања“ је научно-експертски форум посвећен међународним односима и економији. Одржава се од 2015. године .
Евгеније Примаков сматра се идејним творцем модерне руске спољне политике.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Специјална операција у Украјини
„Не можеш бити драг на силу“: Русија пребацује тежиште са Запада на другe земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала