Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић се у Тирани састао са Урсулом фон дер Лајен, Макроном, Мишелом, Орбаном...

© AP Photo / Franc ZhurdaПредседник Србије Александар Вучић са албанским премијером Едијем Рамом
Председник Србије Александар Вучић са албанским премијером Едијем Рамом - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се у Тирани на маргинама самита ЕУ-Западни Балкан са низом званичника ЕУ, европских и држава региона.
Председник Србије Александар Вучић састао се у Тирани на маргинама самита ЕУ-Западни Балкан, са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен, председником Француске Емануелом Макроном, председником Европског савета Шарлом Мишелом, албанским премијером Едијем Рамом, председавајућом Председништва БиХ Жељком Цвијановић, премијером Мађарске Виктором Орбаном, премијером Холандије Марком Рутеом.
„Врло добар разговор са Урсулом фон дер Лајен. Захвалио сам на 165 милиона евра помоћи српском енергетском сектору и разговарао о свим актуелним питањима између Србије и ЕУ“, написао је Вучић на друштвеним мрежама.
Вучић се у Тирани састао са председником Француске Емануелом Макроном.
Вучић је навео да је имао срдачан сусрет са Макроном са којим је разменио мишљења о, како је навео, актуелним глобалним питањима, али и о повезивању Западног Балкана са ЕУ и европском путу Србије.
"Разговарали смо и о регионалној стабилности, а ја сам поновио доследну посвећеност Србије очувању мира и дијалогу, као једином начину за решавање свих питања", написао је председник Србије.
Он се састао и са Шарлом Мишелом.
„Са председником Европског савета разговарао сам о свим питањима од интереса за Београд и Брисел“, написао је Вучић на друштвеним мрежама.
Председник Србије састао се претходно са албанским премијером Едијем Рамом.
„Са пријатељем Едијем Рамом сам разговарао сам о иницијативи Отворени Балкан и нашим заједничким питањима“, написао је српски председника друштвеним мрежама.
Вучић се у Тирани састао са српским чланом и председавајућом Председништва БиХ Жељком Цвијановић.
"Најдражи разговор. Наравно, са Жељком Цвијановић", написао је Вучић на друштвеним мрежама.
Вучић је разговарао и са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном, на маргинама самита ЕУ-Западни Балкан.
"Одличан разговор са пријатељем Виктором Орбаном о заједничким плановима и пројектима, глобалним кретањима и о развоју ситуације у региону, уз договор да се што пре поново састанемо", објавио је Вучић.
Вучић се састао и са председником владе Холандије Марком Рутеом коме је захвалио на подршци те земље Србији на европском путу.
„Одличан и срдачан састанак са премијером Холандије коме сам захвалио на подршци европском путу Србије и истакао нашу посвећеност друштвеним и економским реформама. Нагласио сам да је за Србију од кључног интереса стабилизација прилика у региону, као и да сам уверен да ће Холандија бити снажан партнер у нашим настојањима да се сва регионална отворена питања решавају путем дијалога“, нагласио је Вучић и додао да је разговарано и о растућем интересу потенцијалних холандских инвеститора за пословање у Србији, те о томе да је усклађивањем визног режима Србије са ЕУ смањен талас илегалних миграција.
Председник Србије налази се у престоници Албаније, Тирани, где присуствује самиту ЕУ-Западни Балкан.
Због Самита центар Тиране је затворен за саобраћај, али и због протеста који је најавио опозициони албански политичар Саљи Бериша из Демократске партије.
У граду је распоређен велики број припадника полиције, а по крововима Конгресне палате се могу видети и снајперисти.
Самит у Тирани био је тема емисије "Свет са Спутњиком".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала