- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишецевни бацач ракета Ураган - Sputnik Србија

УЖИВО Берлин распоређује "патриоте" у Пољској; Затражена седница СБ УН о испорукама оружја Кијеву

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 286. Украјинске снаге су у понедељак покушале да дроновима гађају аеродроме „Дјагиљево“ и „Енгелс“. Дронови су оборени. Током поподнева руска авијација гађала је војне објекте у Украјини, саопштило је Министарство одбране. Москва је саопштила да неће предати контролу над Запорошком нуклеарком.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:29 06.12.2022
Вашингтон не испоручује Украјини оружје за напад на руску територију, изјавио је у уторак портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс.
"Нисмо предали Украјини оружје за употребу на руској територији. Јасно смо ставили до знања да је реч о испоруци оружја у одбрамбене сврхе. Као што је председник раније рекао, не дозвољавамо Украјини да изводи ударе ван њене територије", рекао је Прајс на брифингу.
Он је додао да Вашингтон не гура Кијев на такве ударе.
21:24 06.12.2022
Експлозије у Дњепропетровску, сирене узбуне се чују и у Николајевској и Одеској области, јављају украјински медији.
20:36 06.12.2022
Берлин је одустао од испорука Украјини ПВО система "Патриот" - биће распоређени у Пољској, саопштио је пољски министар одбране Мариуш Блашчак.
"После разговора са немачким министром одбране, био сам разочаран одлуком ће осустати од подршке Украјини. Распоређивање Патриота у западној Украјини повећало би безбедност Пољака и Украјинаца", написао је Блашчак на Твитеру.
„Почињемо да се договарамо о испоруци система Пољској и њиховом повезивању са нашом командом“, додао је он.
20:33 06.12.2022
Русија: Даље ширење НАТО-а добиће реципрочан одговор Русије
Даље ширење НАТО-а ће добити адекватан одговор Москве, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.
„За сваку акцију следи противакција. У складу са тим, на драматично погоршање безбедносне ситуације последњих година није могло даље да се бледа без конкретних мера са наше стране. Даље ширење НАТО-а ће добити одговарајући реципрочан одговор Русије“, рекао је он.
Питање је, како је истакао Рјабков, да ли је то потребно земљама које желе да уђу у НАТО и додао, да ће Русија, као и до сада, на основу тога доносити одређене закључке.
20:06 06.12.2022
Москва затражила седницу Савета безбедности УН због испорука оружја Кијеву
Москва тражи за 9. децембар седницу Савета безбедности УН о проблемима због испорука западног наоружања Кијеву, изјавио је први заменик сталног представника Русије при тој организацији Дмитриј Пољански.
„Током излагања на седници Савета безбедности смо затражили организовање још једне седнице Савета безбедности о Украјини 9. децембра. Тема је испорука западног оружја. На ову тему имамо шта да попричамо“, рекао је он.
Као што је истакао на седници Савета безбедности Русије Василиј Небензја, повећавајући испоруке оружја Кијеву, Запад распирује даљу ескалацију сукоба, као и дестабилизацију ситуације на европском континенту.
Навео је да западно оружје, које је предвиђено за Украјину, све чешће долази у руке бандита и терориста не само у Европи, него и на Блиском Истоку и у Африци.
Према речима дипломате , председник Нигерије Мохамад Бухари је потврдио да је конфликт у Украјини основни извор оружја за терористе у рејону језера Чад.
17:26 06.12.2022
Русија рачуна на реализацију идеје директора Међународне агенције за атомску енергију Рафаела Гросија о стварању заштитне зоне око Запорошке нуклеарне електране и наставиће да улаже напоре у том правцу, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков на форуму "Примаковске вечери“.

„Постоје ресурси и правци за интензивирање рада, укључујући и са Међународном агенцијом за атомску енергију. Иначе, на руску иницијативу обезбеђено је стално присуство особља агенције у Запорошкој нуклеарној електрани. Настављамо напоре за, како се надамо, ефикасну реализацију идеје генералног директора ИАЕА Гросија о стварању заштитне зоне на овој станици“, рекао је заменик министра.

„Сви разумеју да Русија не може и неће себе да гранатира – то је апсурдно. Чудно је да на Западу постоје људи који слушају овакву изопачену логику“, додао је он.
17:11 06.12.2022
Москва је затражила седницу СБ УН о испорукама оружја Кијеву, саопштило је стално представништво Русије при светској организацији.
16:14 06.12.2022
15:55 06.12.2022
Одреди територијалне одбране формирају се од становника Белгородске области који не подлежу регрутацији за војну службу из здравствених разлога или због старости. Оне који желе да бране своје домове обучавају инструктори са борбеним искуством, написао је на свом телеграм каналу губернатор ове руске области Вјачеслав Гладков.
„Формирамо неколико батаљона од оних који због здравствених разлога или због година старости не могу бити позвани у војску, али имају борбено искуство и велику жељу да, ако буде било потребно, бране свој дом и своје породице“, написао је Гладков.
Према његовим речима, инструктори са великим борбеним искуством врше обуку одреда на територији свих пограничних региона Белгородске области. Гладков је рекао да је од првог дана специјалне операције велики број становника региона почео са формирањем одбрамбених јединица, односно самоодбране.
„Ми смо донели такву одлуку“, додао је он.
14:48 06.12.2022
Опрема за производњу амонијака оштећена је током украјинског гранатирања хемијског комбината „Стирол“ у Горловки, у Доњецкој Народној Републици, саопштио је градоначелник тог града Иван Приходко.
14:21 06.12.2022
Варшава доставила Кијеву совјетске системе „Нева“
Пољска је испоручила Украјини противваздушне ракетне системе С-125 „Нева“ совјетске производње, саопштио је министар-члан Савета министара републике Михаил Дворчик.
13:42 06.12.2022
Припадници артиљеријских снага Народне милиције ЛНР пуцају из хаубице Д-20 калибра 152мм - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Изведен форсирани напад на војне објекте у Украјини
13:30 06.12.2022

Европска унија ће предложити да нови пакет санкција против Русије обухвати забрану инвестиција у руски рударски сектор, као и забрану трансакција са још три руске банке, пише „Фајненшел тајмс“.

13:29 06.12.2022
13:29 06.12.2022
Најмање шесторо цивила погинуло је у украјинском гранатирању Доњецка, саопштио је градоначелник тог града Алексеј Кулемзин.
13:28 06.12.2022
Педесет одсто житеља Кијевске области без струје
Шеф кијевске локалне војне администрације Алексеј Кулеба саопштио је да је 50 одсто житеља тог региона без струје.
„Ситуација у енергетском систему је и даље тешка. У Кијевској области се настављају ванредна искључења струје. Енергетичари раде нон-стоп да би се вратили на плански распоред. У овом тренутку око 50 одсто области је без струје“, рекао је Кулеба.
Премијер Украјине Денис Шмигаљ је у понедељак рекао да су у руским ракетним нападима оштећени енергетски објекти у Кијевској, Виницкој и Одеској области.
Према речима шефа управе компаније „Укренерго“ Владимира Кудрицког, енергетски систем Украјине ће, како се претпоставља, бити обновљен у року од два дана, а хаваријска искључења електричне енергије ће бити постепено укинута и уместо тога уведени лимити потрошње струје.ц
13:22 06.12.2022
Погођен тржни центар у Доњецку, једна жена погинула
Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин изјавио је да је приликом украјинског гранатирања централног Ворошиловског рејона Доњецка пројектил погодио други спрат тржног центра „Јелоу“ на подручју централне робне куће.
У нападу је, према првим информацијама, погинула једна жена, навео је Кулемзин.
Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре саопштило је раније да је украјинска војска на Ворошиловски и Кијевски рејон Доњецка испалила укупно 20 ракета из вишецевних система „Град“.
13:02 06.12.2022
Макрон: Не треба ширити полемику о гаранцијама безбедности за Русију
Председник Француске Емануел Макрон позвао је све да не шире полемику о питању гаранција безбедности за Русију након успостављања мира у Украјини, наводећи да је то оно о чему је говорио од самог почетка сукоба.
„Мислим да не треба да покрећемо полемику тамо где је нема. Увек сам говорио о томе да ће по завршетку преговора о миру доћи време да се разматрају територијална питања Украјине... као и питања коективне безбедности у целом региону“, рекао је Макрон.
Председник Француске је у суботу изјавио да будућа архитектура безбедности у Европи после успостављања мира у Украјини треба да укључује гаранције безбедности за Русију.
Макронове речи су изазвале негативну реакцију у Украјини и Пољској. Посланик Врховне раде Украјине Давид Арахамија је навео услове под којима је Украјина спремна да обезбеди гаранције безбедности Русији – репарација и добровољна предаја нуклеарног оружја.
12:54 06.12.2022
11:13 06.12.2022
Украјински пројектил погодио православни храм у Доњецку
Један од украјинских пројектила пао је на православни храм у центру Доњецка, преноси дописник Спутњика. Према првим подацима, једна жена је рањена.
Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин саопштио је да су у украјинском гранатирању оштећена и здања музеја уметности и Доњецког националног техничког универзитета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала