Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Сада је мирно на северу КиМ, чекам извештај

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић коментаришући ситуацију данас на Косову и Метохији и улазак полиције на север покрајине, казао је да се због одлука приштинских власти поставља питање ког дана ће се десити нека нова провокација која може да поремети мир и стабилност.
Према његовим речима, приштинске привремене власти и данас су прекршиле Бриселски споразум и све што је до сада договорено.
"Данас су поново супротно Бриселском споразуму и свему што је договорено слали полицију и до зуба наоружане полицајце на север, као што сам рекао и пре неколико дана само се питате ког дана ће нека нова провокација или нешто ново да се догоди што може да поремети стабилност и мир", казао је Вучић.
Навео је да је сада, на северу Косова, стање мирно, и да чека извештај из болничког центра у северној Митровици, као и да косовска полиција никога није питала за улазак на север, па чак ни Кфор.
Додаје да је добро то што према садашњим информацијама нема вести о страдалима.
"Верујем и надам се да ће тако и остати", казао је председник.
Што се тиче тајминга када је напад извршен, како каже Вучић, не зна шта је тим људима у главама да изазивају сукобе, нестабилност и тензије сваке недеље.
"Пред нама није лак и једноставан период, али је важно да останемо заједно и са својим народом на КиМ, али је важно и да са Албанцима договоримо све што је могуће да мир буде одржан и сачуван", наводи.
Он је новинарки из Хрватске указао да косовски полицајци по Бриселском споразуму само у сагласности са четири градоначелника могу да дођу на север.
„Никога нису питали. Али рећиће да су поднели оставке (српски полицајци), иако док се не изаберу други они врше дужност. Нису очигледно информисали ни Кфор. Покушали су да упадну у зграде општинских изборних комисија и грађани су се побунили“; пренео је Вучић.
Казао је да је дошло до мањих сукоба и да су се онда повукле снаге косовске полиције.
Нагласио је да и овај случај показује да је важно да се сачувају мир и стабилност.
Хрватској новинарки је честитао на победи хрватске репрезентације на Светском првенству, али и додао да је навијао за Јапан.
„Иако сам навијао за Јапан честитам на пролазу даље“, рекао је он.
На питање што не честита хрватском премијеру, одговорио је да не може да честита Андреју Пленковићу.
„Не могу да честитам онима који некоме забрањују да положе цвеће и венце“, подвукао је Вучић.
Просторије општинске изборне комисије у Косовској Митровици после покушаја упада косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
СРБИЈА
Наоружани аутоматима, ногом отварали врата: Сведочења о упаду приштинске полиције на северу Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала